xcounter
#

Велика Британія нарешті попрощалась зі своїми 50-річними ЗРК Rapier

4291
Позиція британського ЗРК Rapier, ілюстративне фото з відкритих джерел
Позиція британського ЗРК Rapier, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ці системи ППО малої дальності до недавнього часу були єдиним типом ЗРК в розпорядженні британських збройних сил

Військові Великої Британії провела офіційну церемонію остаточного списання своїх зенітно-ракетних комплексів малої дальності Rapier, серійне виробництво яких стартувало ще в 1971 році. Їх замінять ЗРК середньої дальності Sky Sabre. Про це пише портал Defence Brief.

В складі збройних сил Великої Британії нема зенітно-ракетних частин як окремого роду військ. Формально, усі британські ЗРК зведені в склад 16-го полку Королівської артилерії. Військові цього полку власне й проводили церемонію списання комплексів Rapier.

Читайте також: Як стріляти з ПЗРК: особливості, тактика і практика (відео)
Британський ЗРК Rapier, ілюстративне фото з відкритих джерел

Після завершення "Холодної війни" і до кінця 2021 року Rapier із дальністю стрільби в 8,2 км був єдиним типом ЗРК в строю британських збройних сил.

До 1991 року у британців були свої ЗРК середньої та великої дальності Bristol Bloodhound, яким на заміну мали прийти ЗРК Patriot. Але так як СРСР розвалився та "Холодна війна" завершилась, Велика Британія вирішила не витрачати гроші на уже "непотрібні" ЗРК.

Британський ЗРК Rapier, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відновлювати свій "зенітно-ракетний щит" британці почали ще в 2014 році, коли почали розробку свого новітнього комплексу Sky Sabre. Але – не вклались у таймінг: за початковими планами, відмова від Rapier мала відбутись до початку 2020 року, фактично відбувається на початку 2022 року.

Також важлива деталь – фактичний вивід із бойового чергування комплексів Rapier британські військові почали ще на початку грудня 2021 року. І таким чином британцям знадобилось ще два місяці, щоб остаточно попрощатись зі своїми 50-річними ЗРК.

Британський ЗРК Rapier, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Оголошено нариси вимог до нових зенітних ракетних комплексів та ПЗРК Сухопутних військ ЗСУ