xcounter
#

ЗСУ мають потребу у понад 10 тисяч роботів: Міноборони провело зустріч з виробниками роботизованих платформ

4209
У Києві пройшла зустріч виробників наземних роботизованих платформ з представниками МОУ, ЗСУ, Генштабу та інших структур
У Києві пройшла зустріч виробників наземних роботизованих платформ з представниками МОУ, ЗСУ, Генштабу та інших структур

Оборонне відомство активізує співпрацю з виробниками різних роботизованих платформ та силовими структурами задля появи на полі бою нових сучасних зразків озброєнь

Міністерство оборони України спільно з компаніями-виробниками роботизованих платформ сьогодні прискорюють зусилля зі створення та інтеграції в Сили оборони України ефективних наземних роботизованих систем, які б могли стати оптимальним рішенням для вирішення низки завдань на полі бою.

Читайте також: Бійці ЗСУ отримали робота-камікадзе, який може їздити і підривати росіян
робот-камікадзе
Бійці ЗСУ вже обмежено використовують на полі бою роботизовані платформи, тепер питання у масовості та розширенні кола завдань

Якщо безпілотні літальні апарати сьогодні переважно вже знайшли свої чіткі місця на полі бою, то питання наземних безпілотних систем залишається невирішеним, хоча загалом станом на сьогодні потреба Сил оборони України у наземних роботизованих платформах становить понад 10 тисяч одиниць.

Тому задля активізації діалогу у цьому напрямку вчора, 27 липня, у Києві пройшла експертна зустріч під назвою "Наземні роботизовані системи". Зустріч була організована Департаментом військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони України та новоствореним Акселератором МОУ.

Питання в тому, щоб виробники та користувачі порозумілися у тому, які потреби є на сьогодні

У заході взяли участь заступник міністра оборони Володимир Гаврилов, представники різних профільних підрозділів з МОУ, Генштабу та ЗСУ, а також безпосередньо понад 30-ти виробників різних роботизованих систем.

Мета зустрічі — провести ефективний діалог між офіційними структурами, потенційними користувачами систем та безпосередньо виробниками наземних роботизованих систем, щоб визначити як очікування та потреби безпосередньо Сил оборони України від таких систем, так і проблеми та виклики, які стоять перед виробниками цієї зброї.

Під час зустрічі учасники провели огляд низки різних роботизованих платформ від українських виробників, здійснили оцінку їхньої ефективності, а також проаналізували досвід зарубіжних виробників.

Важливим аспектом зустрічі стало обговорення прискорення процедур прийняття на озброєння роботизованих систем, а також залучення закордонних джерел фінансування для пришвидшення створення нових зразків.

Загалом, як відзначив Гаврилов у коментарі "Промисловому порталу", сьогодні потребу в наземних роботизованих платформах українського виробництва можна розділити на три пріоритетні категорії.

Перша, найважливіша — це логістичні роботизовані системи для евакуації поранених чи доставки боєприпасів та провізії безпосередньо у місця бойових зіткнень з противником.

THeMIS роботизована платформа
Роботизована платформа THeMIS — ЗСУ вже мають на озброєнні такі системи. Фото: Milrem Robotics

Друга група — рухомі "бойові роботи", оснащені різними бойовими модулями з озброєнням: від. кулеметів до гранатометів і протитанкових засобів.

Зрештою, третя група — стаціонарні платформи, по суті дистанційно керовані бойові модулі, призначені для встановлення на конкретній визначеній позиції.

У подальших матеріалах Defense Express буде більш детально розповідати про різні зразки наземних роботизованих платформ, які зрештою можуть стати в пригоді Силам оборони України на полі бою.

Читайте також: Робот-собака з вогнеметом для випалювання траншей: справжній кошмар, який можливо легально купити у США