xcounter
#

Робот-собака з вогнеметом для випалювання траншей: справжній кошмар, який можливо легально купити у США

6960
Thermonator від Throwflame
Thermonator від Throwflame

Розробка під назвою Thermonator поєднує робота-собаку та вогнемет, вона вільно продається на цивільному ринку США, хоча об'єктивно є найстрашнішою відповіддю на питання, як розчистити ворожі траншеї від ворога

Американська приватна компанія Throwflame, яка розробляє та продає вогнемети відрила для замовлення поєднання компактного вогнемета із роботом-собакою, який отримав назву Thermonator.

Також компанія оприлюднила промо-відео на якому показано діючий зразок, який можливо отримати у третьому кварталі цього року. Й одразу треба зазначити, що це не військова зброя, бо у США обіг вогнеметів ніяким чином не регулюється.

Читайте також: Атомний крейсер РФ "Петр Великий" замість параду йде вслід за "Москвою"

Сам робот-собака оснащений вогнеметом ARC Flamethrower, який відрізняється доволі компактними розмірами та має дальність дії до 10 метрів, а також маркетингові "фішки" на кшталт дистанційного керування через Wi-Fi.

Й, об'єктивно, це за будь-яких умов більш ніж страшна розробка, яка є однією з відповідей на виклики окопної війни. Бо саме піхотні вогнемети були використані у Першу світову у 1915 році під Верденом німцями. Й перший же реальний досвід їх використання призвів до їх доволі швидкого поширення та появи їх в інших країнах.

А безпосередній їх розквіт прийшовся на Другу світову війну, але величезний ризик для самих вогнеметників, які на спині несли вогняну суміш, а також всіх хто знаходився поряд спонукало до появи вже вогнеметних танків. Згодом, вже у часи Холодної війни на їх заміну, зокрема у СРСР, прийшли вже реактивні піхотні вогнемети типу "Шмель" - фактично гранатомети з термобаричною гранатою.

Але у випадку поєднання наземного дрона, який має значну автономність та прохідність на складній місцевості, така зброя дійсно виглядає страшно. Водночас питання, коли така розробка з'явиться було лише питанням часу, бо зараз багато розробників озброєння вже поєднують роботів-собак зі стрілецьким озброєнням.

Читайте також: Як у ЗСУ майже рік нищать окупантів з трофейного "Корнета" і як взагалі працює розрахунок ПТРК на полі бою