xcounter
#

Атомний крейсер РФ "Петр Великий" замість параду йде вслід за "Москвою"

128891
Рашистський атомний крейсер "Петр Великий", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський атомний крейсер "Петр Великий", ілюстративне фото довоєнних часів

Екіпаж на кораблі уже зведений до мінімуму, хоча нового флагмана для флоту досі нема

Російські пропагандистські "ЗМІ", що командування ВМФ РФ ухвалило "принципове рішення" вивести зі складу флоту свій єдиний атомний крейсер "Петр Великий", що належить до проекту 1144 "Орлан", досі виконував функції флагмана Північного флоту та був найбільшим бойовим кораблем в складі російського флоту.

Зазначається, що станом на зараз на борту крейсера "Петр Великий" залишилась відносно невелика частина екіпажу, яка підтримує життєздатність систем корабля.

Читайте також: Болгарія передасть Україні 100 БТР, в яких може бути як мінімум один недолік
Рашистський атомний крейсер "Адмирал Нахимов" стоїть на постійному ремонті, фото з відкритих джерел

Остаточно цей крейсер мають списати після того, як в стрій ВМФ РФ повернеться однотипний атомний крейсер "Адмирал Нахимов", який простояв у ремонті аж 25 років, і роботи по якому планується завершити в кращому для рашистів випадку не раніше кінця 2023 року.

Цікаво, що кремлівська пропаганда тривалий час розповідала про масштабні плани по модернізації атомного крейсера "Петр Великий", які передбачали зокрема оновлення озброєння із можливістю установки пускових установок на 80 ракет "Калибр" чи на 40 ракет "Циркон".

Кораблі Північного флоту ВМФ РФ в гавані Сєвєродвінска, зокрема атомний крейсер "Петр Великий", 5 квітня 2023 року, зображення - twitter-профіль MT_Anderson

Але у квітні 2023 року виявилось, що флагманський атомний крейсер росіян уже тривалий час ржавіє біля свого причалу на базі в Сєвєродвінську, хоча зазвичай ВМФ РФ доволі часто виводило в море такий корабель "пограти м’язами" перед НАТО.

Окрім всього іншого, вищевикладене означає, що цьогоріч Кремль під час традиційного параду в Санкт-Петербурзі на День ВМФ РФ, що зазвичай відбувається 30 липня 2023 року, буде вимушений відмовитись не тільки від залучення атомних субмарин, але й атомного крейсера "Петр Великий", що зазвичай відігравав роль фетишу для пропаганди під час таких заходів.

Атомний крейсер ВМФ РФ "Петр Великий" та атомний підводний човен ТК-208 "Дмитрий Донской", що часто використовувались для морських парадів в Санкт-Петербурзі, архівне зображення з відкритих джерел

Атомний крейсер "Петр Великий" проекту 1144 "Орлан" був спущений на воду ще у 1989 році, але у стрій ВМФ РФ був введений лише у 1998 році, бо добудова по факту тривала майже 10 років. Але по факту виходить, що корабель в строю уже понад 32 роки, якщо рахувати з моменту спуску на воду.

Цей крейсер має повне водозаміщення в 25 тисяч тонн при довжині корпусу в 25 метрів, чисельність екіпажу – 744 особи. Але набір озброєння корабля був морально застарілим, оскільки "головний калібр" - це лише 20 ПКР типу П-700 "Гранит".

Очевидно, вкупі ці два фактори – фізична застарілість корпусу та моральна застарілість озброєння – і визначили для командування ВМФ РФ рішення списати свій флагманський атомний крейсер "Петр Великий", та відправити цей корабель в утиль, як це вийшло із "Москвою".

Атомний крейсер ВМФ РФ "Петр Великий" та атомний підводний човен ТК-208 "Дмитрий Донской", архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Окупанти кажуть про нове "ноу-хау" під назвою "Прометей" для роботизації танків та іншої броні