xcounter
#

Замінити китайське на своє: на оборонних підприємствах України розвивають виробництво власної мікроелектроніки (фото)

8955
Завдяки модернізації виробництва НВК "Іскра" тепер може самостійно виготовляти велику номенклатуру сучасної мікроелектроніки
Завдяки модернізації виробництва НВК "Іскра" тепер може самостійно виготовляти велику номенклатуру сучасної мікроелектроніки

В рамках оновлення виробництва за останні три роки НВК "Іскра" отримала близько 400 одиниць нового устаткування. Ще близько 300 одиниць сучасного обладнання планується отримати до кінця 2021 року

Свої цехи та ділянки КП "Науково-виробничий комплекс "Іскра" (входить до складу ДК "Укроборонпром") наповнює новітнім обладнанням за рахунок державної цільової програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу України.

Так, за словами директора НВК "Іскра" Юрія Пащенко, з 2018 року Держава профінансувала закупівлю нового обладнання в обсязі приблизно 200 млн гривень щорічно. Це дозволило запустити нові виробничі ділянки, які суттєво розширили компетенцію підприємства.

Читайте також: "Три в одному" від "Іскри": стали відомі подробиці про нову багатофункціональну РЛС (фото)
Іскра
З 2018 року НВК "Іскра" отримала близько 400 одиниць нового устаткування

"На сьогодні вже передано у власність підприємства близько 400 одиниць обладнання та пристосувань. Тобто це і великі верстати й невеликий допоміжний інструментарій для цих верстатів. Всі вони тепер у власності підприємства на балансі, введені в експлуатацію і використовуються для виготовлення нових зразків техніки", - розповіла начальник управління технологічної підготовки виробництва КП НВК "Іскра" Олена Курта в інтерв’ю Security talks.

"У планах, до кінця 2021 року освоїти ще близько 300 одиниць обладнання", - додала вона.

При цьому, мова йде не лише про станки для виготовлення чи обробки механічних деталей, а й про надсучасне устаткування для виробництва власної вітчизняної мікроелектроніки. Подібне "імпортозаміщення" суттєво спрощує та здешевлює виробництво.

Іскра
Парофазна германська піч для виробництва електронних плат

"Цей модуль був покупним до цього. Його орієнтовна вартість була 160 тисяч гривень. Зараз ми виготовляємо цей модуль за 47 тисяч. На станцію 36Д6 таких модулів йде до 10 штук, а на станцію 80К6К1 їх необхідно до 30 штук", - відзначив начальник монтажно-складального виробництва НВК "Іскра" Максим Поляков.

Іскра
Ціна одного такого модуля для РЛС донедавна складала близько 160 тисяч гривень

Завдяки подібному оновленню, на держпідприємстві очікують вже в найближчі роки значно збільшити обсяги виробництва.

Іскра
Нове сучасне обладнання дозволяє виготовляти на підприємстві більшість складних деталей

"За нашими розрахунками, якщо сьогодні у нас річний валовий дохід підприємства 1,5-1,6 млрд гривень, незабаром "Іскра" має "перейти Рубікон" у 2 мільярди, а за рахунок експорту вона має його ще збільшити десь до 2,2-2,5 млрд гривень в сьогоднішніх цінах", - зазначив директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко.

Читайте також: "Мотор Січ" збирається почати експорт лопатей для гелікоптерів