xcounter
#

Відмазки чотирирічної давнини вже не цікаві: "оборонці" треба робити більше зброї, кажуть генерали США

24754
Виробництво балістичних ракет ATACMS, фото - U.S. Department of Defence
Виробництво балістичних ракет ATACMS, фото - U.S. Department of Defence

З лютого 2022 року у США виникла нагальна потреба поповнювати запаси свого озброєння та військової техніки - як з огляду на оборонну допомогу Україні, так і нарощення запасів у контексті безпекової ситуації у світі в цілому

Раніше цього тижня у США, у середу 14 серпня на 16-му щорічному симпозіумі з проєктування та технологій наземних транспортних систем пройшла панельна дискусія, на якій одразу два генерали звернулися до представників оборонно-промислового комплексу з питанням нарощувати виробництво озброєння та військової техніки.

Причому обидва висловили своє незадоволення виправданнями від ОПК у контексті проблем із виробництвом озброєнь. "Особисто мені більше не цікаво слухати про COVID. Цей час пройшов, ясно?", - наголосив бригадний генерал Майк Лалор, зауваживши, що оборонним компаніям варто було б виконувати свої зобов’язання щодо постачання техніки, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Повітряні сили показали нове відео, як вони нищать логістику ворога у Курській області

Генерал-майор Гленн Дін відзначив, що зараз оборонні компанії не здатні у стислі терміни реагувати на потреби війська. За його словами, він має достатньо повноважень, щоб роздати контракти на поповнення озброєння та військової техніки одразу на 6 млрд доларів.

"Якщо ви хочете щось зробити, знайти спосіб виробляти швидше і укладати масштабніші контракти, я можу під’їхати вантажівкою з грошима та вивалити їх на вашій парковці", - наголосив генерал.

За його словами Гленна Діна, станом на сьогодні він має два надважливі напрямки у своїй роботі - по-перше, це готовність власного війська, по-друге, оборонна допомога Україні - йдеться зокрема про щоденне відстеження виробництва у рамках таких програм, як FMS і USAID, а також фіксування відправки озброєння через президентські повноваження.

З лютого 2022 року США відправили Україні озброєння та військової техніки у рамках оборонної допомоги на десятки мільярдів доларів, і зараз перед американським ОПК стоїть надважке завдання поповнювати ці запаси та загалом нарощувати виробництва з огляду на безпекову ситуацію у світі в цілому.

Разом з тим, це виявилося непростим завданням, навіть попри вливання коштів у розширення виробничих потужностей - станом на сьогодні темпи виробництва все ще відстають від потреб тих чи інших служб у поповненні своїх запасів.

Одним з розв’язань цієї проблеми, як неодноразово акцентували у США, є багаторічні контракти, особливо для підприємств, які виробляють надважливі боєприпаси, ракети тощо - завдяки цьому компанії розумітимуть, який попит треба буде задовольняти у найближчі 3-5 років і зможуть без остраху втрати замовлень масштабувати виробництво.

Як відзначив виконуючий обов’язки виконавчого директора командування з контрактів армії США полковник Джон Купер, з наступного року заплановано розширення бази постачальників з включенням до неї "нетипових" компаній, щоб зробити більш надійними ланцюжки постачань компонентів.

Читайте також: У РФ вже 12 років роблять "аналоговнєт" С-70 "Охотник" і заявляють, що все йде згідно з планом