xcounter
#

В Україні локалізують виробництво мін НАТО, а в ЄС почнуть збирати наші міномети

3635
Мінометна продукція болгарського заводу Arsenal JSCo
Мінометна продукція болгарського заводу Arsenal JSCo

Мова йде про великий спільний проект з адаптації мінометного виробництва між компаніями з України, Польщі та Болгарії

Представники АТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") проводять переговори з групою східноєвропейських військових компаній (таких, наприклад, як болгарська Arsenal JSCo), щодо адаптації мінометних боєприпасів західного зразка та мінометних систем, що виготовляються в Україні.

Як повідомив Defense Express головний конструктор АТ "Завод "Маяк" Олександр Гордєєв, планується підтвердити та сертифікувати можливість використання всього спектру натівських мін 60, 82 та 120 мм українськими мінометами аналогічного калібру.

Читайте також: ​Завод "Маяк" в партнерстві з болгарською Arsenal JSCo планує розробити й почати серійне виробництво мін 160 калібру
В Європі випускають широку номенклатуру мін різного калібру
В Європі випускають широку номенклатуру мін різного калібру
"Важкі шістдесятки (міни калібром 60-мм), термобаричні шістдесятки... У них, наприклад, для 60 і 82 мм мінометів є термобаричні міни. Загалом це близько 30 видів різних мін калібру 60, 82 і 120 мм. Тобто це дуже великий "букет" виробів. І ми більше не будемо казати, що у нас міни якихось там 60-х років", - відзначив головний конструктор АТ "Завод "Маяк".
Тільки Arsenal JSCo виготовляє близько 30 видів мін калібру 60,82 та 120 мм
Тільки Arsenal JSCo виготовляє близько 30 видів мін калібру 60,82 та 120 мм

В рамках цього проекту, незабаром, мають початися тестові стрільби натовськими мінами з адаптованих мінометів різних калібрів виробництва Завод "Маяк" на європейських полігонах, за результатом яких, виробники цього озброєння планують довести та підтвердити повну сумісність цих систем. Після цього аналогічні вогневі випробування пройдуть вже в Україні.

"Натовські міни "прописуються" в Україні, і виробник це підтверджує. Ми зараз узгоджуємо для підписання умови, закуповуємо тестову партію. І вже будучи впевненими, що все нормально, тому що в Європі до цього відстріляємося у них на полігонах, почнемо випробування тут", - повідомив Олександр Гордєєв, який кілька днів тому перебував на черговому раунді переговорів у Європі.

В Україні й досі немає серійного виготовлення всіх видів мін. ЗСУ здебільше використовують радянські міни зі старих запасів, які не вічні
В Україні й досі немає серійного виготовлення всіх видів мін. ЗСУ здебільше використовують радянські міни зі старих запасів, які не вічні

"Ми хочемо в цьому році почати тестові стрільби натовськими мінами вже на полігонах в Україні", - сказав він, уточнюючи строки.

Олександр Гордєєв зазначив, що після проведення успішних випробувань та сертифікації сумісності систем планується не просто закупати міни у Європі, а локалізувати їх виробництво в Україні.

Продукція Заводу Маяк за час експлуатації під час бойових дій пройшла сурову школу
Продукція Заводу "Маяк" за час експлуатації під час бойових дій пройшла сурову школу

"Надалі, після сертифікації, беручи до уваги нашу загальнодержавну потребу в мінах, буде однозначно локалізація виробництва в Україні. Це відразу ж обговорюється. Але, для початку, необхідно пройти перший етап - це представити нашій державній комісії мінометні системи, наприклад ось нашого виробництва - Завод "Маяк", які стріляють штатними натовськими мінами", - сказав він.

Міномети калібру 60 мм М60-16 та десантний варіант М60-16 Камертон
Міномети калібру 60 мм М60-16 та десантний варіант М60-16 "Камертон"

Своєю чергою, компанії з Польщі та Болгарії зацікавлені в локалізації та сертифікації адаптованих українських мінометів на своїх потужностях. При цьому мова йде про весь спектр такої продукції від Заводу "Маяк", включно й з новими виробами - М60-16 та М60-16 "Камертон" (калібр 60 мм), М-82-21 "Молоток" (новий міномет калібру 82 мм) та М120-15 "Молот" (калібр 120 мм). Також до цього списку додаються й роботи з модернізації й адаптації 160-мм мінометів (М-160).

Східноєвропейських виробників, зокрема цікавить невелика ціна на українську продукцію та певні оновлення й технічні покращення запроваджені на вітчизняних мінометах, які були зумовлені великим практичним досвідом використання таких систем у військовому конфлікті.

Оновлений 120-мм міномет М120-15 Молот
Оновлений 120-мм міномет М120-15 "Молот" від АТ "Завод "Маяк"

"Це великий проект адаптації мінометних систем так сказати радянського стандарту під натовські міни, отримання індексу НАТО нашими мінометами (крім того, що їх міни будуть тут), і активних продажів (мінометів), а також навчання тактиці й стратегії мінометного бою (використання українського досвіду) в Болгарії та Польщі", - відзначив Олександр Гордєєв.

За роки війни українські мінометні підрозділи придбали величезний досвід в експлуатації та застосуванню мінометів
За роки війни українські мінометні підрозділи придбали величезний досвід в експлуатації та застосуванню мінометів

Таким чином, в підсумку планується не тільки адаптація українських та натовських систем, а й виробництво та реалізація такої сертифікованої продукції в Україні та ЄС.

Одним з головних партнерів АТ Завод Маяк в новому проекті стане відома болгарська компанія Arsenal
Одним з головних партнерів АТ "Завод "Маяк" в новому проекті стане відома болгарська компанія Arsenal

"В кінці шляху - це буде чистий протокол Smart Defens, який є одним зі стандартів НАТО. Тобто в результаті, останнє великовузлове складання наших мінометних систем буде в Євросоюзі й там буде Made in EU, а остання збірка мін, якщо ми їх використовуємо тут, буде на території України - Made in Ukraine. Ми ділимося своїм мінометним досвідом, а вони діляться своїм виробничим досвідом. І ми отримуємо виробництво мінімум в трьох країнах - Польща, Болгарія та Україна", - наголосив головний конструктор АТ "Завод "Маяк".

Читайте також: Міноборони незабаром збирається прийняти на озброєння оновлений міномет М-120-16