xcounter
#

Стратегічне партнерство: пожежна авіація України допомагає Туреччині "в битві" проти лісових пожеж

3276
Літак Ан-32П авіації ДСНС України, фото ілюстративне
Літак Ан-32П авіації ДСНС України, фото ілюстративне

Наша країна спорядила один із найбільших внесків допомоги турецьким вогнеборцям – три пожежні літаки Ан-32П та вісім гвинтокрилів Мі-8

Туреччина продовжує свою боротьбу із масштабними лісовими пожежами, які уражають південь країни ще з 28 липня цього року. Для допомоги у боротьбі із цією стихією шість країн уже спорядили до Туреччини 18 своїх літальних апаратів своєї пожежної авіації.

Один із найбільших внесків – зробила Україна, від імені якої діють три пожежні літаки Ан-32П із складу авіації ДСНС України, і також – чотири Мі-8 із складу флоту компанії "Українські вертольоти". Про це йдеться в публікації турецького інформагентства Anadolu.

Читайте також: Перуанський Ан-178-100Р отримає шість пасажирських крісел за ціною нового автомобіля
Наші літаки Ан-32П в Туреччині, ілюстративне фото з відкритих джерел

За наявною інформацією, пожежні Ан-32П виконали уже понад 10 вильотів, під час яких було проведено скид понад 100 тонн води.

При цьому, як зазначають джерела в самій Туреччині, пожежна авіація України виконує свої польоти для гасіння пожеж в Туреччині без жодної оплати від Анкари, зокрема – на експлуатаційні витрати.

Вертоліт Мі-8 із складу флоту компанії "Українські вертольоти", ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що свій контингент для гасіння пожеж в Туреччині надала також Російська Федерація – мова про п’ять літаків Іл-76, адаптованих для виконання "пожежних" завдань, та три вертольоти Мі-8.

При цьому, за словами турецьких джерел, російські "пожежні" авіатори працювати безоплатно відмовились.

Російський Іл-76 в "пожежному" варіанті, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окрім України та РФ, своїх вогнеборців на допомогу турецьким колегам спорядив Азербайджан, від імені якого діє один вертоліт Мі-8, та 53 одиниці техніки й особового складу.

Також – для гасіння пожеж Іран надав підтримку в 1 літак та 2 гелікоптери.

Вертоліт Мі-17, який спорядив Азербайджан для гасіння пожеж в Туреччині

Також Туреччина на платній основі залучила один пожежний літак CL-415 від Хорватії та два літаки CL-415 від Іспанії, за програмою Євросоюзу "Механізм цивільного захисту". Анкара щороку справно платила внески для участі у цій програмі.

Пожежний літак-амфібія CL-415

Можливо, після того, як в Туреччині завершиться поточна "битва" із масштабними лісовими пожежами, Києву та Анкарі було б варто розвинути свою співпрацю по темі пожежної авіації, зокрема – домовитись про оперативний обмін спеціалізованими літаками та гвинтокрилами для ліквідації можливих стихійних лих.

Український пожежний літак Ан-32П готується до нового польоту
Читайте також: ​ДП "Антонов" міг виробляти спільно з Boeing Т-7А Red Hawk - домовленості саботували