xcounter
#

Скільки треба, щоб зробити розвідувальний БПЛА для ЗСУ, і які є нюанси

4057
БПЛА "Гор", зображення з відкритих джерел
БПЛА "Гор", зображення з відкритих джерел

Із якими викликами зараз може стикатись індустрія виробництва дронів, розберемо на прикладі одного цікавого зразка

Серед виробників безпілотників для Сил оборони України є зокрема компанія Airlogix, яку очолює Віталій Колесніченко і котра входить до складу NAUDI (Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України). Ця компанія Airlogix виробляє розвідувальний безпілотник тактичної ланки "Гор", котрий в руках наших захисників гарно себе зарекомендував у боях проти рашистів, зокрема завдяки своїй стійкості до засобів радіоелектронної боротьби ворога та іншим відмінним характеристикам.

Airlogix увійшла в сегмент виробництва безпілотників для Сил оборони України уже після лютого 2022 року. І з якими аспектами стикається ця компанія в своїй діяльності, Віталій Колесніченко розповів у інтерв’ю директорові Defense Express Сергію Згурцю в рамках спільного проекту з телеканалом "Еспресо".

Читайте також: Рашисти не полишають спроб кидати в бій мотолиги-камікадзе, "вбиваючи" їх на мінах

Найбільш базовим у цій історії є параметр, скільки часу треба для виробництва "Гора" - 3 місяці від видачі замовлення до безпосередньої поставки комплексу для замовника.

При цьому треба зробити поправку, що до складу комплексу "Гор" входить станція управління та 3 безпілотники. Мати одразу кілька дронів у складі одного комплексу насправді дуже важливо, бо якщо 1-2 безпілотники – після їх втрати комплекс по суті дуже швидко виходить із ладу.

Тим більш, що комплекс "Гор" може працювати на дальність до 40 кілометрів, тому затребуваний не тільки наприклад артилеристами чи підрозділами Сухопутних військ ЗСУ, але й іншими складовими Сил оборони України також.

На строки виробництва "Гора" суттєво впливає термін, в який іноземні підрядники можуть поставити необхідні комплектуючі. Бо по мірі того, як рашисти розвивають свої засоби протидії, наші безпілотники необхідно вдосконалювати також.

Тому, як розповідає Колесніченко, тепер для "Гора" замість китайських комплектуючих може використовуватись ізраїльська оптика або ж системи зв’язку європейського виробництва. Але проблема в тому, що особливо європейські підрядники не мають значних запасів готової продукції, тому термін очікування прямо впливає на цикл виробництва.

БПЛА "Гор", зображення з відкритих джерел

Що стосується безпосередньо замовлень на безпілотники від військових напряму чи держструктур, то тут є наступні моменти. Держзамовники є привабливими, бо вони можуть дати великі контракти на значну кількість продукції, але ж водночас вони ж можуть проявляти не настільки високу оперативність, яка б дозволяла швидко відвантажувати продукцію безпосередньо у війська.

Але при цьому глава Airlogix говорить, що в поточному році вони мали обсяги виробництва на рівні кілька десятків одиниць, то в наступному році планують мати обсяги на рівні кілька сотень одиниць.

БПЛА "Гор", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Чи справді є "позиційний тупик" на фронті, і чого найбільше не вистачає ЗСУ