xcounter
#

"Укрспецекспорт" судиться с Державною службою експортного контролю за штраф на 150 тисяч доларів

5386
Один з головних українських спецекспортерів порушив українське законодавство під час експорту товарів військового призначення
Один з головних українських спецекспортерів порушив українське законодавство під час експорту товарів військового призначення

Державна компанія "Укрспецекспорт", що входить до складу ДК "Укроборонпром", направила Defense Express лист, в якому вимагає спростувати інформацію, яка була викладена у статті "Штраф у 150 тисяч доларів: "Укрспецекспорт" намагався відправити за кордон запчастини до танків без ліцензії від ДСЕК".

В цій статті йшла мова про те, що у липні 2020 року "Укрспецекспорт" мав відправити до однієї з країн Південної Азії партію запасних частин до танків. Попри те, що більшість продукції була цивільного призначення на митниці виявили близько 10 позицій продукції військового призначення, на яку "Укрспецекспорт" не отримав спеціальних офіційних ліцензій від Державної служби експортного контролю (ДСЕК) України, яка тепер намагається оштрафувати держкомпанію приблизно на 150 тисяч доларів.

Читайте також: СБУ та ДСНС позиваються до "Укрспецекспорту"
ДК
В "Укрспецекспорті" не погоджуються зі штрафом, накладеним ДСЕК України

В цьому матеріалі також було вказано, що "в "Укрспецекспорті" з таким рішенням не погодилися та подали позовну заяву до Окружного адміністративного суду міста Київ про визнання протиправним та скасування рішення ДСЕК про накладення штрафу. А також зазначено, що "ОАСК позов не задовольнив".

Проте, Державна компанія з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" листом №USE-21.4-5968 від 28.04.2021 року повідомила редакцію Defense Express, що "станом на день оприлюднення зазначеної вище статті провадження у судовій адміністративній справі за вказаною вище позовною заявою держкомпанії не відкрито, розгляд справи не розпочався, рішення у справі по суті спору не прийнято.

Вадим Ноздря
Вадим Ноздря – директор ДК "Укрспецекспорт"

Разом з тим, відповідно до процесуального законодавства одночасно з поданням позовної заяви держкомпанія також звернулась до вказаного вище суду з заявою про забезпечення поданого нею позову, а саме з заявою про зупинення дії оскаржуваної постанови ДСЕК №42/21 від 02.04.2021."

"Таким чином, викладення у зазначеній статті інформації про те, що Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалою від 21.04.2021 року №640/10772/21 не задовільнив позов держкомпанії не відповідає дійсності та суперечить фактичному змісту вказаної ухвали..."

Як зазначають в "Укрспецекспорті", нехтування і порушення "вимог законодавства в галузі державного експортного контролю, за відсутності відповідного рішення суду, викликає обурення", а публікація може "негативно вплинути на виконання зовнішньо-економічних контрактів". Саме тому "Укрспецекспорт" вимагає видалити попередню публікацію та розмістити спростування.

Тому публікацію "Штраф у 150 тисяч доларів: "Укрспецекспорт" намагався відправити за кордон запчастини до танків без ліцензії від ДСЕК" було видалено. А інформація щодо судових перипетій мала в ній виглядати наступним чином:

"Водночас в "Укрспецекспорті" з таким рішенням не погодились та подали позовну заяву до Окружного адміністративного суду міста Києва про визнання протиправним та скасування рішення ДСЕК про накладення штрафу та заяви про забезпечення даного позову, шляхом зупинення дії постанови Державної служби експортного контролю України від 02.04.2021 №42/21.

Ухвалою від 21.04.21 ОАСК відмовив в задоволенні заяви про забезпечення позову."

СБУ
3 листопада 2020 року у приміщеннях "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту" були здійснені обшуки у рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 111 "Державна зрада" Кримінального кодексу України

У будь-якому випадку судове оскарження рішення про стягнення з ДСЕК України штрафу у десятки тисяч доларів з "Укрспецекспорту" наразі триває, а Defense Express буде уважніше слідкувати за ним та прискіпливіше висвітлювати фактаж.

Читайте також: Замість нових замовлень: "Укроборонпром" змінив керівництво на ключових оборонних заводах