xcounter
#

Що передбачає угода з Туреччиною, необхідна для запуску виробництва в Україні безпілотників Bayraktar

3480
Виробництво безпілотників Bayraktar, фото ілюстративне
Виробництво безпілотників Bayraktar, фото ілюстративне

Текст угоди, який сьогодні мають підписати урядовці України та Туреччини, передбачає зокрема пільги на землю та безмитне завезення комплектуючих для виробництва БПЛА

Сьогодні має відбутись візит до Києва президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана. Під час цього візиту урядовці обох країни мають підписати декілька угод.

Одна із них – Рамкова угода між урядами України та Туреччини про співпрацю в сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях. Підписант від нашої країни – міністр оборони Олексій Рєзніков. Текст цієї Рамкової угоди Кабмін схвалив учора, під час свого засідання 2 лютого 2022 року, розпорядженням №102-р.

Читайте також: Інтерв’ю з Халуком Байрактаром: виробництво Bayraktar TB2 в Україні, важкий Akıncı для ЗСУ та проривний дрон MIUS (відео)
Bayraktar TB2 Збройних Сил України, фото ілюстративне

За текстом цієї Рамкової угоди, Baykar Defence створить дочірнє підприємство, яке безпосередньо втілюватиме в Україні проект побудови заводу з виробництва безпілотних літальних апаратів сімейства Bayraktar, і також – створення сервісних центрів по обслуговуванню та модернізації БПЛА цього сімейства.

Також турецькі інвестори зможуть 10 років не сплачувати податок на прибуток, отриманий від проекту по виробництву БПЛА в Україні.

Майбутній завод Baykar Defence з виробництва БПЛА в Україні виглядатиме ось так

Натомість Україна гарантує недоторканність інвестицій, прописує рівень відповідальності чиновників, що можуть зашкодити втіленню проекту.

Турецькі інвестори, як стверджується в угоді, зможуть отримати від Міноборони України земельну ділянку безоплатно, під будівництво заводу, строком на 49 років.

Разом з тим відомо, що турецька сторона - компанія Baykar Defence - придбала земельну ділянку для будівництва заводу в Україні за власні кошти.

Завозити комплектуючі, необхідних для організації в Україні виробництва БПЛА Bayraktar, можна буде без сплати мит.

На даний момент, Baykar Defence має замовлення на свої безпілотники від 10 країн світу

Інформація про економічні показники та персонал, залучений до проекту по будівництву заводу та сервісних центрів для виробництва, обслуговування та модернізації БПЛА – буде конфіденційною.

Координувати втілення цієї угоди будуть Міноборони та Мінстратегпром України, від Туреччини – Міністерство промисловості та технологій. Угода укладається на строк до 1 січня 2035 року.

Читайте також: В Україні буде завод по виробництву Bayraktar TB2: схоже, його клієтом стануть не тільки ЗСУ