xcounter
#

Приречені на переозброєння: морська складова та іноземні проєкти для України (огляд виставки "Зброя та безпека-2021", частина 5)

1930
Шасі Tatra на виставці "Зброя та безпека-2021"
Шасі Tatra на виставці "Зброя та безпека-2021"

У п’ятій, заключній частині серії матеріалів "Приречені на переозброєння: огляд виставки "Зброя та безпека-2021" ми поговоримо про морську складову та іноземні проєкти для України

Морська складова

Дослідно-проєктний центр кораблебудування (ДПЦК, м. Миколаїв) – провідна національна проєктна інституція в частині військового кораблебудування – демонстрував на виставці моделі ракетного катера "Богомол" і багатофункціонального катера "Кайра-150".

Ракетний катер
Макет малого ракетного катера "Богомол" від ДП ДПЦК на "Зброя та Безпека-2021"

За словами директора – генерального конструктора ДПЦК Вадима Борисова, "Богомол" є новинкою, повна водотоннажність якої становить лише 145 тонн – це ракетний катер з аеростатичним розвантаженням, здатний розвивати швидкість до 50 вузлів. Його головна зброя – 2 протикорабельні КР "Нептун", яких доповнюють одна 30-40-мм артилерійська установка і два 7,62-мм кулемети (опціон) та засоби постановки перешкод. Важлива особливість цього проєкту: 70-80 % його комплектуючих – українського виробництва, що в реаліях сьогодення є доволі високим показником.

Читайте також: Приречені на переозброєння: броня та вогонь – нові рішення (огляд виставки "Зброя та безпека-2021", частина 3)
Кайра-150
Макет багатофункціонального патрульного катера "Кайра-150" на "Зброя та Безпека-2021"

Утім, триває підготовка до будівництва в рамках британського кредиту на суму в 1,25 млрд фунтів стерлінгів (1,6 млрд доларів) терміном на 10 років 8 нових ракетних катерів, 2 з яких будуватимуться у Великобританії, решта 6 – в Україні. Відомо, що на вимогу української сторони катери матимуть довжину до 50 м, водотоннажність до 400 тонн і швидкість до 45 вузлів. Ударний комплекс має складатись з 8 ПКР українського ("Нептун") або іноземного виробництва.

Центр також працює над розробкою інших проєктів надводних кораблів і катерів, у т.ч. в частині модернізації кораблів і катерів ВМСУ (наприклад, отримані від США катери типу Island). Серед нових розробок – зазначений вище проєкт РКА "Богомол", а також проєкт унікального композитного плавучого доку.

Не залишається без уваги й доля корвета "Володимир Великий", який відповідно до рішення замовника буде добудований як легкий фрегат. Тож ДПЦК має переглянути проєкт корабля й оновити його. Також відомо про рішення щодо транспортування готових блоків секцій цього корабля на завод "Океан" і продовження будівництва корабля вже там.

З іншого боку, ДПЦК, як провідного національного проєктанта, поки ще не залучили до роботи в рамках будівництва для ВМСУ корветів турецького проєкту Ada, хоча перший корабель турецької побудови має бути готовий до випробувань у 2023 році. Нагадаємо, що два перші кораблі серії будуватиме Туреччина, але після виготовлення корпусу першого корабля його начинення обладнанням та устаткуванням буде проходити вже в Україні, а ще два чи три корвети будуть будуватись безпосередньо в Україні.

Своєю чергою, Суднобудівний завод "Нібулон" (м. Миколаїв) вже у 2022 році планує побудувати п’ять катерів для Морської охорони ДПС України. Ще п’ятнадцять будуються у Франції, два з яких мають бути передані замовнику ще до кінця цього року.

Українська приватна компанія ТОВ "Науково-виробнича корпорація "Клівер" представила на виставці дослідний зразок своєї станції електронно-оптичного спостереження "Джура Оптикум", призначеної для відстеження швидкісних повітряних, а також наземних та надводних цілей.

СЕОС
СЕОС "Джура Оптикум" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

За даними розробника, станція створювалась для відстеження траєкторії ракет, наразі ж вона пропонується також в якості пасивної системи наведення ракетних систем. Для цього станція має точну систему стабілізації, яка дозволяє відстежувати та наводитися на цілі з точністю до 5 секунд в реальному режимі часу. За умови нормальних погодних умов та великої висоти повітряної цілі максимальна дальність станції становить 200 км. Водночас на відстані у 100 км станція може виявляти такі невеликі цілі, як БПЛА.

Маса платформи – близько 800 кг (автомобільний варіант), проте для авіаційних і корабельних платформ необхідно створити інші варіанти, над якими наразі працюють у компанії. За даними НВК "Клівер", система успішно експортується, натомість наразі вирішується питання з виробництвом цього виробу в Україні та прийняття на озброєння ЗСУ.

Іноземні проєкти – для України

Слід віддати належне іноземним компаніям, які взяли участь у заході і пропонували власну продукцію, що є свідоцтвом високої оцінки іноземцями українського ринку і бажання працювати на ньому.

Польська WB Electronics, що входить до групи компаній WB Group, представила на виставці автоматизовану систему управління вогнем (АСУВ) TOPAZ. Система прийнята на озброєння польської армії в рамках реалізації польської програми модернізації артилерії і забезпечення уніфікації зі стандартами НАТО.

Компанія WB Electronics на Міжнародній спеціалізованій виставці
Компанія WB Electronics на Міжнародній спеціалізованій виставці "Зброя та Безпека – 2021" представила автоматизовану систему керування вогнем (АСКВ) TOPAZ / Фото: Defense Express

У компанії висловили готовність надати допомогу в оснащенні у стислі терміни такими системами українських військових. Під час виставки на доручення головнокомандуючого ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака група українських офіцерів спеціально зустрічалася з представниками компанії.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти