xcounter
#

Приречені на переозброєння: броня та вогонь – нові рішення (огляд виставки "Зброя та безпека-2021", частина 3)

2450
Прототип модернізованого протитанкового комплексу "Штурм-СМ"
Прототип модернізованого протитанкового комплексу "Штурм-СМ"

У третій частині серії публікацій на тему "Приречені на переозброєння: огляд виставки "Зброя та безпека-2021" ми поговоримо про нові рішення "броні" та "вогню"

На відкритій експозиції демонструвалися: БТР-3ДА, БТР-4, танк Т-72АМТ, ПТРК 543 "Бар'єр-С" ("Штурм-СМ"), низькоімпульсна гармата ТСК-90.

Що стосується БТР-4, йшлося про останню модернізацію ХКБМ ім. О. Морозова БТР-4Е з БМ "Парус", адаптовану спеціально для морської піхоти. Новинка відрізняється від попередніх аналогів серії меншою на 2 тонни вагою і наявністю металевих "поплавків", покликаних покращити динамічні якості машини під час руху на воді.

Читайте також: Приречені на переозброєння: дрони та роботи поля бою (огляд виставки "Зброя та безпека-2021, частина 1)
БТР-4Е
Плаваюча "морська" версія БТР-4Е для морської піхоти ВМСУ на "Зброя та Безпека-2021"

Напередодні відкриття виставки машина успішно пройшла випробування на базі морської піхоти в Очакові й показала високі бойові якості. БТР розрахований на транспортування у десантному відсіку 7 бійців з озброєнням. Екіпаж машини – 3 особи: командир, водій і оператор.

Приватна корпорація "УкрІннМаш" (м. Харків) демонструвала дослідний зразок легкої плаваючої БМП "Кевлар-Е" на шасі САУ 2C1 "Гвоздика". Машина отримала сучасну систему кругового спостереження і дистанційно керований бойовий вогневий модуль БМ-3М "Штурм" (як на БТР-3), але наступний дослідний прототип планується оснастити вже БМ "Парус" (як на БТР-4) для вивчення, як буде поводитися "Парус" на гусеничній платформі.

БМП
БМП "Кевлар-Е"

За даними розробника, маса БМП становить 15,5 тонн, швидкість руху по шосе – 60-70 км/год, що забезпечує високу мобільність, достатню для супроводу танків, долання з ходу перешкод, у т.ч. водних тощо. Рівень захисту машини відповідає вимогам 2 рівня Стандарту НАТО STANAG 4569 (балістичний та протимінний).

Десантний відсік розрахований на транспортування 6 бійців з легким озброєнням. Екіпаж – 3 особи: командир, механік-водій і навідник-оператор. Новинка призначена для транспортування особового складу механізованих підрозділів сухопутних військ, забезпечення вогневої підтримки та знищення різноманітних цілей – живої сили та техніки противника на дальностях до 5000 м.

Іншою новинкою корпорації став прототип модернізованого протитанкового комплексу "Штурм-СМ", що демонструвався на відкритому майданчику. "Штурм-СМ" отримав нову ракету РК-2П, яка має дальність пострілу 7 км, а також оптико-прицільну станцію наведення, що може виявляти й розпізнавати цілі на такій відстані.

Наявність тепловізора уможливлює використання комплексу цілодобово і незалежно від погодних умов. Боєкомплект становить 12 ракет з автоматичним заряджанням. Екіпаж – 2 особи. Наразі "Штурм-СМ" перебуває на стадії випробувань, але, за даними розробника, існує висока ймовірність прийняття машини на озброєння вже наступного року.

Приватне ТОВ "Українська бронетехніка" (м. Київ) представило дослідний зразок нового 120-мм мобільного мінометного комплексу (ММК) "Смерека" (експортна назва Long Bow) на шасі ББМ "Варта".

ММК
Дослідний зразок нового 120-мм мобільного мінометного комплексу (ММК) "Смерека"

Йдеться про систему з автоматичним розгортанням і наведенням на ціль, з масштабною "цифровізацією" та інтегруванням у сучасні системи управління військами. ММК має цифрове наведення і забезпечує високу точність стрільби. Захист машини відповідає вимогам 2 рівня стандарту НАТО STANAG-4569.

На відміну від подібного за задумом 120-мм мобільного міномету "Барс-8" (прийнятий на озброєння у 2019 році), у ММК "Смерека" запроваджено низку рішень для стабілізації ствола міномета (відмовились від опорної тарілки на користь механізованої пласкої опорної "підошви", впровадили противідкатний механізм).

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти