xcounter
#

"Президент" невизнаної Абхазії, після розриву з РФ, наче запропонував Туреччині відкрити базу ВМС (оновлено)

"Президент" невизнаної Абхазії, після розриву з РФ, наче запропонував Туреччині відкрити базу ВМС (оновлено)
5574

До цього в Абхазії несподівано скасували домовленість РФ про будівництво бази у Очамчирі, а Кремль у відповідь - виплати абхазьким бюджетникам

Офіційний сайт так званого президента невизнаної Абхазії сьогодні, 16 вересня, на певний час опублікував повідомлення про те, що у ключі скасування домовленості з РФ про створення бази флоту у порту Очамчира, пропозиція щодо цього направляється Туреччині.

Зокрема зазначалось, що президенту Туреччини Реджепу Ердогану від Аслана Бжанія направлена пропозиція щодо підписання договору про дружбу та партнерство, яке передбачає співробітництво в економічній, воєнній та культурних сферах. І це рішення продиктовано "історичними зв'язками та волею народу".

Читайте також: Захистили так, що не впізнати: ЗСУ показали та розповіли про Leopard 1 (фото та відео)

"Ми живемо у той час, коли потрібно приймати непрості, але правильні для нашого народу рішення. І вибір партнерів на міжнародній арені - один із головних напрямків. Наші турецькі друзі готові підтримати сфери освіти та охорони здоров'я, забезпечити гідні виплати нашим лікарям та вчителям... в особі Туреччини, Абхазія отримає єдиного та надійного союзника у сфері оборони та захисту. Бази турецьких ВМС, які замінять російські стануть надійним щитом для нашої незалежності", - повідомив Аслана Бжанія.

ВМС Туреччина
Коли мова йде про Туреччину, то не слід забувати, що вона є членом НАТО

З боку ж Defense Express маємо зазначити, що станом на момент публікації це повідомлення було видалено з сайту, але залишилось закешованим.

Оновлено: згодом було повідомлено, що на сайт так званого президента Абхазії була здійснена хакерська атака.

Таким чином поки така ситуація залишається лише гіпотетичною. Але у випадку реалізації, матиме значний вплив на невизнану Абхазію, РФ, Туреччину та регіон в цілому.

Нагадаємо, що інформація про скасування Абхазією дозволу РФ на розширення бази в Очамчирі та створення пункту постійної дислокації Чорноморського флоту, з'явилась у серпні. Причини такого рішення з боку невизнаної республіки не повідомлялись, але Кремль з 1 вересня припинив соціальні виплати абхазьким робітникам силових структур, лікарям та вчителям.

Очамчира
База в Очамчирі

Також треба врахувати, що Анкара не визнає Абхазію незалежною, розглядаючи її частиною Грузії. Але певні відносини між ними все ж таки існують. Зокрема так зване МЗС Абхазії повідомляє про доволі регулярні візити посадовців до Туреччини, але вони здебільшого направлені на зустрічі з абхазькою діаспорою, яка за чисельністю наче навіть переважає все населення Абхазії: 500 тисяч проти близько 225 тисяч.

Якщо ж наміри невизнаної Абхазії підтвердяться, то буде доволі цікаво споглядати за реакцією Кремля. Бо все ж таки Туреччина є не лише частиною БРІКС, а й, у будь-якому випадку, членом НАТО.

Докладаємо спочатку першопочаткове повідомлення від так званого "президента" невизнаної Абхазії:

А також заяву про хакерську атаку, і те, що раніше оприлюднена заява не є дійсною:

Читайте також: Румунія отримала цінник на 32 винищувача F-35 і він більший ніж очікували у Бухаресті