xcounter
#

Олександр Сирський: Сухопутні війська – головний носій бойової могутності Збройних Сил незалежної Української держави

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України
Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України
4545

Цього року виповнилося 30 років, як у складі Збройних Сил України було створено Сухопутні війська Збройних Сил і 25 років з того дня, коли у 1996 році було створене Командування Сухопутних військ

Цього ж року закінчився процес ядерного роззброєння України – на 01 червня 1996 року на території України не залишилося жодного ядерного боєзаряду або боєприпасу. Відтоді саме Сухопутні війська Збройних Сил України, як найбільш потужний вид українського війська, розпочали відіграють вагому роль фактора стримування потенційного агресора. Вже через рік "ураховуючи заслуги Сухопутних військ України як найчисленнішого виду Збройних сил України у забезпеченні обороноздатності держави" Указом Президента від 18 жовтня 1997 року було встановлено День Сухопутних військ України, який відзначається 12 грудня.

В п'ятницю, 10 грудня ц.р., Міністр оборони України Олексій Резніков вручив командувачу Сухопутних військ генерал-полковнику Олександру Сирському бойовий прапор командування / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

Сухопутні війська були і залишаються основою Збройних сил. Вони у 2014 та 2015 роках зупинили вторгнення регулярних частин ЗС РФ на територію України і вже тривалий час несуть основний тягар україно-російської війни.

Читайте також: Піхота – основа Збройних сил України та 90 відсотків складу ООС

Саме механізовані частини та підрозділи Сухопутних військ Збройних сил України в перші дні війни з початком агресії Російської Федерації проти нашої держави взяли на себе основний тягар ведення бойових дій.

Наразі Збройні сили України і, зокрема Сухопутні війська, є набагато більш спроможні, підготовлені та вмотивовані до рішучих дій. Українсько-американськІ військові навчання RAPID TRIDENT – 2021, вересень 2021 року / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

Ці частини склали основу угруповання сила АТО на території Донецької та Луганської областей. Вони й наразі складають переважну більшість військових частин, що виконують завдання в районі проведення Операції об’єднаних сил та готові стати нездоланною перешкодою на шляху агресора.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

З якими досягненнями Сухопутні війська Збройних сил України підійшли до свого свята у 2021 році кореспондент Defense Express мав нагоду дізнатись безпосередньо "з перших вуст". Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський розповів про те, що зроблено в поточному році та про плани на найближче майбутнє.

- В цьому році закінчено перехід органів управління Сухопутних військ ЗСУ на стандарти НАТО і на порядок денний наразі виходить питання якісних змін з тим, щоб Сухопутні війська якомога більше відповідали викликам часу та безпекової обстановки. Пане Командувачу, окресліть, будь-ласка, що зроблено в 2021 році та плани розвитку Сухопутних військ ЗСУ.

Сухопутні війська залишаються головним носієм бойових спроможностей Збройних Сил Незалежної України / Фото: 1 окрема танкова Сіверська бригада

-Це достатньо об’ємне запитання, що вимагає доволі розлогої розмови і може торкатись багатьох сфер нашої діяльності. Але, якщо відповідати коротко, наразі ми продовжуємо реалізацію наших планів по виконанню основного завдання – нарощуванню бойових спроможностей Сухопутних військ. Це передбачає багато заходів.

Відзначу, що основним напрямком нашої діяльності є підвищення кількості повністю боєготових частин. Нам вдалось зберегти ту позитивну тенденцію, що спостерігається протягом останніх років і кількість боєготових частин, що готові до виконання поставлених бойових завдань постійно збільшується. На сьогодні ми досягли достатньо високого показника. Якщо порівнювати з тим, що було два роки тому – ми збільшили кількість боєготових частин майже в п’ять разів.

Українсько-американські військові навчання RAPID TRIDENT – 2021 продовжили більш ніж 25-річне партнерство між Україною та Сполученими Штатами Америки, ставши кульмінаційним етапом інтенсивних щорічних заходів з бойової підготовки підрозділів Сухопутних військ ЗС України до будь-яких викликів реальних ситуацій / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

В цьому році ми почали процес удосконалення системи управління за рахунок створення так званих тактичних операційних центрів (ТОЦ), які оснащені відповідними апаратними засобами та програмним забезпеченням.

Поясню, що ТОЦ – це спеціально обладнане та оснащене технічними засобами місце, з якого здійснюється управління підрозділами під час підготовки бою та у ході його ведення. Поява тактичних операційних центрів обумовлена значним зростанням обсягів інформації, що циркулює на сучасному полі бою, розвитком сучасних засобів та способів збройної боротьби, а також кардинальним скороченням часу, що є у командира на прийняття виваженого рішення, що має забезпечити ефективне виконання завдань. При створенні наших ТОЦ ми також враховували необхідність переходу на нову систему управління військами, яка відповідає стандартам та процедурам Північноатлантичного альянсу.

В 2021 році в Сухопутних війська ЗС України розпочали процес удосконалення системи управління за рахунок створення так званих тактичних операційних центрів / Фото ілюстративне

В цих тактичних операційних центрах створюється так званий "бойовий трикутник", що поєднує в собі засоби розвідки, радіоелектронної боротьби та вогневого ураження. Це зроблено для того, щоб підвищити якість виявлення цілей та забезпечити надійність їх ураження з одночасним зменшення витрат ресурсу – просто кажучи уразити противника з використанням меншої кількості боєприпасів. Це так званий вогневий контур.

Відмічу, що у ТОЦ здійснено комплексування систем розвідки усіх видів, в тому числі і повітряної розвідки за допомогою БПЛА. Що найцікавіше – у тому числі і з можливістю використання ресурсу БАК Bayraktar TB2, виділеного для конкретної бригади. Тож, по суті, командир механізованої бригади, наразі може оперативно застосовувати засоби старшого начальника, яким, наприклад, є БАК Bayraktar TB2, виходячи із потреб тактичної обстановки.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 зі станцією CATS від Aselsan
Безпілотник Bayraktar TB2
Безпілотник Bayraktar TB2 Збройних Сил України, фото ілюстративне

Наразі у нас, відповідно, розроблені, апробовані та удосконалені методичні рекомендації по організації роботи тактичних операційних центрів, які знаходяться вже в кожній бригаді і зараз триває процес оснащення їх обладнанням. Можу повідомити, що цього року навчання вже чотирьох бригад поспіль ми провели з використанням ТОЦ. Протягом наступного року ми плануємо завершити оснащення тактичних операційних центрів усіх бойових бригад в Сухопутних військах.

Нами також активно впроваджуєються в практику положення доктрини об’єднаної підготовки, відповідно до якого, всі наші заходи здійснюються спільно з іншими видами та родами військ, а також іншими складовими сектору безпеки і оборони України. Ми наразі завершили планування на наступний рік і ці питання були враховані.

Створена в Сухопутних військах (як і в Збройних Силах України в цілому) нова система управління відповідає стандартам, прийнятим у державах-членах НАТО / Фото: Defense Epxress

Також ми значно розширили наше міжнародне співробітництво і, в першу чергу, це стосується поглиблення взаємодії з Об'єднаним командуванням Об'єднаних сухопутних військ НАТО (LANDCOM). Нами спільно з партнерами по НАТО сплановано на наступний рік проведення 28 різних заходів. Основним завданням розширення такої міжнародної взаємодії є поглиблення взаємосумісності і спільного виконання завдань за призначенням з підрозділами країн-партнерів та наших союзників.

Сухопутні війська поглиблюють взаємодію з Об'єднаним командуванням Об'єднаних сухопутних військ НАТО (LANDCOM)

-Ви раніше розповідали про так звану "бригаду майбутнього", яка має в подальшому стати взірцем для переоснащення всіх бойових бригад Сухопутних військ Збройних сил України. Як ідуть справи в цьому питанні?

Розпочну з того, що наразі на базі одного зі з’єднань Сухопутних військ ми проводимо експеримент по створенню моделі "бригади майбутнього" і на цей час ми вже вийшли на практичну складову.

На базі одного зі з’єднань Сухопутних військ проводиться експеримент по створенню моделі "бригади майбутнього" / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

Так, у нас відпрацьовані всі організаційні заходи та розроблений штат цієї бригади. Ми також визначились з її чисельністю та з новітнім озброєнням, що має забезпечувати ефективне та успішне виконання завдань за призначенням.

Зокрема, розроблена нами перспективна організаційно-штатна структура є максимально наближеною до стандартів НАТО. Завдяки її введенню ми підвищуємо бойові та маневрені можливості підрозділів з оптимізацією їх чисельності за рахунок виключення дублювання функціональних обов’язків.

Завдяки введенню нової організаційно-штатної структури, що є максимально наближеною до стандартів НАТО в Сухопутних військах ЗС України планують підвищити бойові та маневрені можливості підрозділів з оптимізацією їх чисельності / Фото: ЗСУ

Хочу також зазначити, що перехід на перспективну організаційно-штатну структуру поліпшує загальну систему підготовки – особливо підрозділів бойового та логістичного забезпечення.

Одним з ключових моментів є те, що новий штат дозволяє нам оптимізувати співвідношення чисельності основних підрозділів та підрозділів забезпечення, в першу чергу – за рахунок переоснащення на новітні зразки ОВТ.

Сухопутні війська ЗСУ
Сухопутні війська ЗСУ спроможні адекватно реагувати на загрози і виклики національній безпеці держави / Фото: Володимир Патола

Зокрема, нами розраховано, що завдяки переходу на перспективну організаційно-штатну структуру чисельність механізованих і танкових підрозділів збільшується майже в 2 рази, а бойовий потенціал – у 2,3 рази, при практично незмінній чисельності особового складу.

Можу констатувати, що все, що стосується організації, у нас готово. Зараз нашим завданням є приступити до практичного переозброєння цієї бригади. Тут відзначаємо, що процес не є простим. Зокрема, якщо винести за дужки питання фінансування, це стосується самих озброєнь та військової техніки (ОВТ), якими ми хотіли би оснастити цю бригаду.

Насичення підрозділів протитанковими засобами дозволяє адаптувати їх для виконання завдань на конкретних операційних напрямках / Фото: стоп-кадр з репортажу ABC

По-перше у нас багато озброєнь та військової техніки ще, навіть, не пішли на державні випробування та, відповідно, не прийняті на озброєння.

По-друге – деякі з наших вітчизняних зразків (це, наприклад, стосується вітчизняних баражуючи боєприпасів) наразі проходять випробування і ми очікуємо їх результатів. Тут є певна визначена процедура, що від нас не залежить.

По-третє – в нас є потреба в закупівлі ряду зразків за кордоном. В цьому питанні ми діємо з тих міркувань, що оновлене українське військо, щоб впевнено протистояти усім сучасним викликом та ефективно виконувати покладені на них завдання, має бути оснащеним тим, що забезпечує перевагу над противником.

В Сухопутних військах ЗС України
В Сухопутних військах ЗС України впровадили методики індивідуальної та колективної підготовки, нові форми й методи підвищення кваліфікації за принципами і стандартами НАТО / Фото: Володимир Патола

Не зважаючи ні на що, процес створення моделі "бригади майбутнього" залишається в пріоритеті, він практично виконується, але іноді з вимушеними зупинками. В тому числі і тому, що з’єднання, на базі якого ми проводимо експеримент, в числі інших бойових з’єднань Сухопутних військ ЗС України, залучається до виконання завдань у складі сил Операції об’єднаних сил.

-Ви розповіли про певні труднощі, що виникають в питанні переозброєння. Раніше військові отримували від українських виробників та іноземних постачальників здебільшого те, що було, без урахування потреб самих військових. Як наразі з цією проблемою?

-Ми, незважаючи на всі проблеми, зрушили процес. Нами вироблено оперативно-тактичні вимоги до основних видів ОВТ. Це дозволило визначити ту планку, до якої необхідно підійти нашим підприємствам для того, щоб їх техніка приймалась на озброєння і закупалась для подальшої експлуатації військом. Наразі ми також дали чіткі сигнали про те, що необхідно Сухопутним військам для того, щоб їх стан дозволяв вирішувати завдання, що стоять перед ними, в умовах поточної обстановки, а також з урахуванням тенденцій розвитку безпекової ситуації довкола України та трендів розвитку військових засобів.

Пара винищувачів Су-27 Повітряних Сил
В СВ ЗСУ активно впроваджуєються в практику положення доктрини об’єднаної підготовки, відповідно до якого, всі заходи здійснюються спільно з іншими видами та родами військ, а також іншими складовими сектору безпеки і оборони України / Фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

Така ситуація у нас і з безпілотними літальними апаратами і з роботизованими платформами. Я знаю, що зараз ряд виробників впритул наблизились до високої планки, що ми для них поставили. Вони проводять випробування, вони підвищують характеристики своїх виробів і деякі зразки мають перспективу прийняття на озброєння і постачання для забезпечення потреб Збройних сил України і, зокрема, Сухопутних військ.

Окреслю ряд напрямів, які ми наразі хотіли би удосконалити за рахунок отримання нових систем озброєнь та обладнання.

Так, нам цікаві сучасні засоби, що дозволяли б підвищити бойові спроможності механізованих підрозділів. Одним з актуальних напрямів є ураження малорозмірних, а також низьколетячих цілей.

Пріоритетом розвитку Сухопутних військ ЗС України є оснащення бойових частин сучасними бойовими системами, розвідувально-ударними комплексами, безпілотними авіаційними системами та наземними роботизованими комплексами різних типів та призначення / Фото: Defense Express

З огляду на основні загрози на нашому театрі військових дій, ми також хотіли би підсилити можливості по знищенню танків та іншої броньованої техніки. Є актуальним і оснащення штатних та позаштатних інженерно-саперних підрозділів всім, що необхідне для влаштування мінно-вибухових загороджень та забезпечення швидкого розмінування територій у мирний та воєнний час.

Також, цікавим є розширення ряду наявних в механізованих підрозділах засобів ураження противника. Тут очікуємо пропозиції по альтернативних вогнепальній зброї засобах ураження, наприклад – вогнеметах, портативних термобаричних засобах, можливо, навіть, ефективних в умовах бойової обстановки засобах нелетальної дії та інших.

Сухопутні війська
Сухопутні війська залишаються головним носієм бойових спроможностей Збройних Сил Незалежної України / Фото: Володимир Патола

В нас також є бажання замінити колісну базу на ряді зразків і нам для цього потрібне сучасне базове шасі – для артилерійських систем, для командно-штабних машин, машин зв’язку, для спеціалізованих зразків озброєнь. Потрібно, щоб таке базове шасі було надійне і недороге – оптимальне по співвідношенню "ціна – якість".

В ідеалі все, що нам пропонується, мало би бути вітчизняним, щоб забезпечити життєвий цикл цих озброєння та техніки та уникнути ризиків, що можуть виникати з поставками закордонних товарів військового призначення та комплектуючих до них.

Тож вітчизняним виробникам є над чим працювати та спробувати скласти достойну конкуренцію закордонним постачальникам, пропозиції яких ми також будемо ретельно вивчати.

Фото: Володимир Патола

Ще раз повторюсь – українське військо має отримати достойні зразки озброєння та військової техніки, щоб ефективно виконувати завдання, що стоїть перед ним.

- Одними з напрямів нарощування бойових спроможностей підрозділів, частин та з’єднань є підвищення рівня навченості особового складу. Що тут зроблено у 2021 році?

- В питанні підвищення якості навчання особового складу в Сухопутних військах продовжено тенденцію формування шкіл підготовки спеціалістів. Це значно підвищує якість персоналу, що ми отримуємо для експлуатації та обслуговування складних зразків озброєння та військової техніки, а також для виконання специфічних завдань. Нам також вдалось якісно підняти рівень наших інструкторів. І, наприклад, вже в цьому році, наші партнери, що залучені до різноманітних навчально-тренувальних місій, здійснюють лише менторські функції – нагляд за діяльністю наших інструкторів, та, в разі потреби, надання необхідної методичної чи практичної допомоги.

В Сухопутних військах триває формування шкіл підготовки спеціалістів / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

Це говорить про те, що ми вже маємо достатню кількість сертифікованих інструкторів, які пройшли підготовку в тих чотирьох місіях, що в нас працюють. Вони отримали відповідні сертифікати та мають право проводити заняття з нашими військовослужбовцями.

Вагомим кроком стало відновлення в цьому році підготовки льотчиків Мі-24 – це стало можливим завдяки тому, що підприємство "Мотор Січ" спромоглось освоїти випуск вітчизняних лопатей до цього типу гвинтокрилів. Це, своєю чергою, підвищило якість і потужність Сухопутних військ. Всі гвинтокрили, які наразі проходять у нас ремонт також дообладнуються для дій вночі, отримуючи необхідні для цього прилади нічного бачення. І останнє навчання, що нещодавно відбулось на 235-му загальновійськовому полігоні, пройшло із залученням армійської авіації і практичним застосуванням бортового озброєння вночі.

Бойовий гелікоптер Мі-24ПУ1
Бойовий гелікоптер Мі-24ПУ1
Три Мі-24 ЗСУ з новими лопатями під час тренувань до військового параду / Фото: Anton Str
Вертолітні лопаті виробництва ПАТ "Мотор Січ"

Нами в Сухопутних військах також приділяється значна увага підвищенню рівня забезпечення стандартів проходження військової служби. Це стосується як продовження облаштування, обладнання та приведення до європейських стандартів пунктів постійної дислокації військових частин, так і оснащення наших навчальних центрів сучасними тренажерами і створення комфортних умов проживання на полігонах.

Що ж стосується питань підвищення рівня навченості особового складу, про які ми говоримо, можу сказати, що розвиток центрів підготовки, навчальних центрів та Вищих військових навчальних закладів був у пріоритеті у 2021 році й залишатиметься надалі.

Підготовка військ
Підготовка військ та військовонавчених кадрів, формування і підготовка резервів - це основний зміст діяльності Командування Сухопутних військ ЗС України / Фото: Володимир Патола

Оцінюючи зроблене на цьому напрямку, можу відзначити, що багато чого було зроблено на 235 міжвидовому центрі підготовки підрозділів. Зокрема, було завершено створення навчально-тренувального комплексу "Дії в урбанізованій місцевості", обладнано ділянку навчання діям у населеному пункті з використанням системи лазерного ураження цілей, розпочато будівництво Центру імітаційного моделювання бойових дій. В подальшому плануємо створити колективний тренажер для забезпечення підготовки батальйону з використанням програмного забезпечення віртуального бойового середовища VBS.

Військовослужбовці 92 ОМБр
Військовослужбовці 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка на багатонаціональних навчаннях Combined Resolve XVI / Фото: ЗСУ

В лідерах за цим напрямком також залишаються Національна академія сухопутних військ зі своїми структурними підрозділами (Міжвидовий центр миротворчості та безпеки та 184 навчальний центр) та 169 навчальний центр де впроваджено в підготовку інноваційні засоби навчання.

Так, в Національній академії сухопутних військ створили клас управління боєм з використанням статичних та динамічних тренажерів бойової техніки. У 169 навчальному центрі було обладнано спеціалізовані комп’ютерні класи за напрямками підготовки, створено тренажерну базу Школи зенітника (тренажер ЗУ 23-2, тренажер Тунгуска), нарощено тренажерну базу Школи танкістів (динамічними тренажерами Т-64, Т-72) та Школи піхотинця (динамічними тренажерами БМП-1, БМП-2 та мультимедійними лазерними тирами для підготовки відділень), Також у 2021 році на всіх тренажерах 169 навчального центру було впроваджено програмне забезпечення віртуального бойового середовища VBS.

Наші бажання, звісно, обмежуються наявними фінансовими ресурсами, яких нам постійно не вистачає. Однак, незважаючи на будь-які складнощі, ми намагаємось забезпечить нормальні умови для підготовки особового складу, а також для його проживання, харчування та відпочинку. Ми впевнені в тому, що це також мотивуватиме українців на проходження служби в Сухопутних військах України – найбільшому виді Збройних сил України.

Фото: Володимир Патола

-Дякую Вам, пане Командувачу,що поділились оптимізмом звершень та додали впевненості і вітаю Вас особисто та багатотисячний колектив Сухопутних військ Збройних сил України з прийдешнім Святом! І, традиційно, Ваше завершальне слово.

- Користуючись нагодою, в День Сухопутних військ Збройних сил України я хотів би подякувати всім військовослужбовцям та службовцям Сухопутних військ Збройних сил України за їх вибір на користь найбільш потужного виду українського війська – Сухопутних військ, за їх кропіткий та рутинний щоденний ратний труд, який не кожен цивільний може осягнути та оцінити сповна, за сумлінне виконання військового обов’язку та розумну ініціативу, за їх внесок в забезпечення оборони держави та розбудову українського війська.

Ми разом йдемо в майбутнє, беремо за нього відповідальність та робимо все, щоб забезпечити можливість сталого розвитку нашої держави та її становлення серед провідних демократичних країн світу – всупереч планам та агресивним діям наших ворогів.

З нагоди Дня Сухопутних військ, 10 грудня в Командування Сухопутних військ завітали Міністр оборони України Олексій Резніков, Головнокомандувач Збройних Сил генерал-лейтенант Валерій Залужний, Начальник Генерального штабу Збройних Сил, Герой України генерал-лейтенант Сергій Шаптала, командувачі видів та родів Збройних Сил України / Фото: Служба зв'язків з громадскістю Командування Сухопутних військ ЗС України

Хочу побажати всім своїм підлеглим міцного козацького здоров’я, сімейного благополуччя, щастя, успіхів при виконанні навчальних і бойових завдань і, головне – щоб усі повертались додому живими та неушкодженими!

Українське суспільство ж хочу в чергове запевнити в тому, що Сухопутні війська, які є головним носієм бойової могутності Збройних Сил незалежної Української держави, готові до будь-яких сценаріїв розвитку безпекової обстановки довкола нашої країни та до відсічі ворога з будь якого з напрямків. Нам дає впевненість в цьому віра в святість справи, яку ми робимо та в наші сили, а також підтримка українського суспільства та наших партнерів.

За мужність і героїзм понад 11 тисяч військовослужбовців Сухопутних військ Збройних сил України були нагороджені державними відзнаками, , 25 –отримали найвище звання "Герой України", з них, на жаль, 17 – посмертно

Слава Україні! Героям слава! І вічна пам'ять тим, хто поліг за Свободу і Незалежність України...

Розмову вів Валерій РЯБИХ,

Defense Express

Читайте також: Сухопутні війська Збройних сил України – 30 років на варті Незалежності