xcounter
#

Міноборони РФ зробило таємничий рейс до КНДР на раритетному Ил-62М, могли говорити про зброю

2771
Рашистський Ил-62М, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський Ил-62М, ілюстративне фото з відкритих джерел

Час візиту цього літака та його "статус" цілком співпадають із виставкою зброї в Пхеньяні, котра явно зацікавила відомство Шойгу

Дані сайту відстеження польотів Flightradar24 показали, що 1 серпня 2023 року із Москви в Пхеньян, столицю Північної Кореї, вилетів літак Міноборони РФ Ил-62М із реєстраційним номером RA-86559, в точку призначення цей літак прибув о 8-ій ранку за місцевим часом. Після посадки цей авіалайнер простояв в аеропорту Пхеньяна орієнтовно 36 годин, тобто до вечора 2 серпня 2023 року, після чого цей рашистський Ил-62М покинув КНДР та полетів до Москви.

Мета прильоту цього літака до Північної Кореї залишилась невідомою, оскільки про такий візит "гостей" з Москви до Пхеньяна офіційно не повідомлялось, Супутникові знімки теж не зафіксували, щоб з цього "борта" щось завантажували чи вивантажували. Але є всі підстави вважати, що приліт цього Ил-62М міг бути прямо пов’язаний із можливими домовленостями РФ та КНДР в сфері озброєнь, пише портал Defense Romania з посиланням на публікацію NK News.

Читайте також: Чим РФ намагалась здивувати на виставці "Армия-2023": царство "мангалів", "Безумний Макс" та "Зубило"
Літак Ил-62М російського Міноборони в аеропорту Пхеньяна, зображення від Planet Labs, наводить NK News

Для початку, супутникові знімки від Planet Labs чітко підтверджують, що в цей період до Пхеньяну справді прилітав Ил-62М російського Міноборони, і це уже є цікавою деталлю. Бо літаки такого типу зазвичай використовують як VIP-"борти" для функціонерів рівня заступника міністра оборони.

Якщо конкретніше – наприклад, в 2019 році на такому ж літаку до КНДР прилітала делегація з РФ на чолі із заступником міністра оборони РФ Алєксандра Фоміна для перемовин із керівництвом Північної Кореї по військовим питанням. Але варто додати, що виробництво Ил-62 стартувало ще у 1960-х роках, і через свою застарілість цей літак зараз використовується лише в 4 країнах - РФ, Білорусь, Іран та КНДР.

Водночас відомо, що сам Шойгу в липні 2023 року прилітав до КНДР на іншому типі VIP-літака – Ил-96-300 із реєстраційним номером RA-96102. Це спеціально виконаний "борт" саме для міністра оборони РФ на базі вантажного Ил-96Т, російському Міноборони цей літак було передано орієнтовно в травні 2016 року.

На цьому літаку Ил-96-300 25 липня 2023 року міністр оборони РФ Шойгу прибув до Північної Кореї, зображення - KCTV

Далі також варто врахувати, що виставка озброєнь в КНДР, відвідати яку особисто прилітав Шойгу наприкінці липня 2023 року, насправді тривала до 2 серпня включно. Тому цілком логічно припустити, що на згаданому Ил-62М прилітала саме делегація від Міноборони РФ, для можливих додаткових перемовин із північнокорейськими "колегами" щодо можливих поставок зброї та боєприпасів.

Водночас цікаво, що РФ ще з 2019 року начебто не може провести ротацію свого дипломатичного персоналу в Північній Кореї, оскільки влада цієї країни не давала відповідного дозволу. Тому тут також варто припустити бодай мінімальну ймовірність, що рейс Ил-62М від російського Міноборони міг бути також пов’язаним і з "дипломатичними" питаннями також.

Прибуття Шойгу до КНДР

Нагадаємо, раніше Defense Express в одній із своїх публікацій описував, за чим міг поїхати і що привезти до КНДР Шойгу, і що мова там точно була не лише про боєприпаси. Також ми розповідали про те, що саме не так могло бути з історією про те, що північнокорейські хакери просто так зламали російського виробника балістичних ракет та гіперзвукової зброї.

Читайте також: Хто у світі готовий продавати зброю РФ: лише шість країн взяли участь у рашиському дійстві "Армия-2023"