xcounter
#

Мін'юст України обрав юридичну компанію для захисту інтересів України у справі по ПАТ "Мотор Січ"

1420
Ан-140 авіакомпанії "Мотор Січ"
Ан-140 авіакомпанії "Мотор Січ"

Закордонна компанія має надати послуги з юридичної підтримки в Великобританії (Лондон) та Нідерландах (Гаага)

Міністерство юстиції України обрало компанію-представника інтересів України у справі за позовом від китайських акціонерів ПАТ "Мотор Січ" до держави Україна.

За даними, що були оприлюднені на майданчику державних закупівель ProZorro, послуги з юридичного консультування та юридичного представництва у міжнародній справі має надати юридична фірма King & Spalding.

Читайте також: Mission іmpossible "Мотор-Січ": домовитися з Китаєм, зберегти $5 млрд і "обнулити" Кремль
Тендер

Загалом, до участі у тендері були запрошені шість юридичних компаній – Covington & Burling, LLP Arnold & Poter Kaye Scholer LLP, Hogan Lovells International LLP, Quinn Emanuel Urquhart &Sullivan LLP, King & Spalding та Clifford Chance. Однак з різних причин розглядались пропозиції лише трьох із них.

Найбільш привабливою за ціною виявилась пропозиція King & Spalding ($369 850), яка й обрана переможцем тендеру, рішенням від 28 квітня ц.р. (договір ще не укладено). Комерційні пропозиції компаній Quinn Emanuel Urquhart &Sullivan LLP ($497 950) та Hogan Lovells International LLP ($380 907) хоч і не перевищували суму заплановану у річному плані закупівель апарату Міністерство юстиції України на 2021 рік (26 231 100 гривень - близько $944 584) однак були відхилені.

King&Spalding
Головний офіс юридичної компанії King & Spalding в Атланті

Слід окремо наголосити: King & Spalding - це міжнародна юридична компанія. Однак, як свідчить тендерна документація, Мін'юст вів перемовини саме із британським філіалом King & Spalding.

Нагадаємо, ще у 2017 році почалося розслідування СБУ щодо можливої диверсійної діяльності у відношенні до операцій навколо одного з найбільших світових виробників авіадвигунів ПАТ "Мотор Січ". На акції компанії був накладений арешт.

У вересні 2020 року китайський інвестор повідомив про "інвестиційну суперечку" українському Мін'юсту і попередив, що вимагатиме компенсації на суму $3,5 мільярди. Відповідне рішення було офіційно оголошене компанією Skyrizon (дочірня компанія китайської Beijing Xinwei Technology Group) 5 грудня минулого року.

МоторСіч
"Мотор Січ" є однім з найбільших серійних виробників авіаційних двигунів у світі

"Китайські інвестори ПАТ "Мотор Cіч" направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна, відповідно до угоди між урядом України та урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій", – повідомили в українській компанії DCH, яка є офіційним партнером китайського інвестора.

МоторСіч
В останні роки "Мотор Січ" також почала працювати над модернізацію та виготовленням гелікоптерів

Вже в цьому році з боку України було запроваджено санкції проти китайських компаній та осіб, що мали стосунок до власності "Мотор Січ". А 11 березня 2021 року РНБО прийняла рішення про перехід у державну власність АТ "Мотор Січ" (підписане Президентом України Володимиром Зеленським 23 березня ц.р.).

Читайте також: Націоналізація "Мотор Січі" поки на паузі: АРМА не може отримати рішення суду про долю майна та активів підприємства