xcounter
#

Mission іmpossible "Мотор-Січ": домовитися з Китаєм, зберегти $5 млрд і "обнулити" Кремль

Мільярди арбітражних доларів, "збитих" з України, можуть стати для китайців цікавішими, аніж підприємство розбрату
Будь-який варіант вирішення долі "Мотор Січі" вимагатиме від Києва репутаційних та економічних втрат.
Будь-який варіант вирішення долі "Мотор Січі" вимагатиме від Києва репутаційних та економічних втрат.
4091

Історія Мотор-Січі (МС) - найскладніший геополітичний кейс в історії України. Він – не лише про робочі місця і чутливі оборонні технології. Багато у чому йдеться про виживання держави. Змушеної обирати між фатальними економічними втратами і загрозою позбутися суверенітету.

Аби отримати перше, достатньо Україні остаточно відкинути китайські зазіхання на "Мотор-Січ". А прийнявши їх, налаштуємо проти себе ключового безпекового партнера – США.

Мотор Січ
Ситуація з МС не має простого вирішення

Ситуація з МС не має простого вирішення. До рішення РНБО про так звану націоналізацію Україна мала поле для маневру. Але нині ключові партнери – США та Китай – затисли нас у лещатах. Будь-який варіант вимагатиме від Києва репутаційних та економічних втрат.

Читайте також: РНБО ухвалила рішення націоналізувати "Мотор Січ": інвесторам обіцяють компенсацію
Мотор Січ
Ціна поступок не може бути критичною.

Без поступок України відновлення діалогу з Китаєм малоймовірне. Але ціна поступок не може бути критичною. В умовах війни з РФ політична ставка на США – визначальна. Вони – автори тренду "Путін-убивця" і лише вони готові популяризувати цей наратив у світі. Для них – неприйнятний продаж МС Китаю. А відтак, на жаль, – і для нас.

Час працює проти нас. Домовлятися треба до рішення міжнародного арбітражу

Наше завдання – знайти точки дотику з Китаєм, зберігши партнерський формат із США. Варіанти Києва мають бути цікавими Пекіну і прийнятними для Вашингтону. Імовірні альтернативи – точно поза сектором безпеки. Наша пропозиція має бути асиметричною. Це можуть бути інвестиції в агросектор, з огляду на запуск в Україні ринку землі. Китай може зацікавитися стратегічними інвестиціями в українські порти, в авіабудування чи вантажно-логістичні термінали.

Мотор Січ Мі-8
"Мотор Січ" має низку контрактів з ремоторизації гелікоптерів Мі-8

Наразі час працює проти нас. Домовлятися треба до рішення міжнародного арбітражу, де китайці розраховують отримати компенсацію за втрачену власність. Це може статися, за оцінками юристів, за півтора-два роки.

Наші шанси на перемогу там – мізерні. А поразка коштуватиме бюджету до $5 млрд. Для України – захмарна цифра. І це – без урахування втрат від вірогідних торгівельних обмежень з боку Пекіну.

Мотор Січ Китай США
Турбореактивний двигун для літака розробки "Мотор Січ" на виставці в Пекіні в 2017 році

Водночас, імовірна поразка у суперечці з Китаєм посилить нашого ворога – РФ. Кремль розраховує на подальшу співпрацю з китайськими акціонерами "Мотор-Січі" й отримання ними технологій та документації нашого підприємства. 80% вертольотів, вироблених у РФ, оснащені запорізькими двигунами.

Мотор Січ
Новий китайсько-російський гелікоптер Advanced Heavy Lift, за наполяганням Піднебесної, проектувався із двигуном АІ-136Т.

Навіть новий китайсько-російський гелікоптер Advanced Heavy Lift, за наполяганням Піднебесної, проектувався із двигуном АІ-136Т. ДП "Івченко-Прогрес" передало його у користування "Мотор-Січі". Відтак росіян влаштовує варіант подальшої купівлі та обслуговування українських авіаційних агрегатів через китайський Чунцин, де має бути налагоджено виробництво.

Поразка у суперечці з Китаєм посилить нашого ворога – РФ.

Діалог з Китаєм варто розгортати на різних рівнях, зокрема – і вищому. Можна спробувати відновити комунікацію із китайцями на майданчику Міжвідомчої робочої групи Мінюсту, створеної для доарбітражного врегулювання.

Окремий кейс – комунікації з очільником DCH Group Олександром Ярославським. Він має вплив, аби стати посередником у переговорах Києва і Пекіну. Власне, китайці й залучили його в проект, аби запропонувати Україні поважного та адаптованого до місцевих реалій партнера.

Китайці залучили в проект DCH Group Олександра Ярославського, аби мати в Україні поважного та адаптованого до місцевих реалій партнера.

Мета цього діалогу – сформулювати Піднебесній альтернативу, що збереже Україні контроль над МС і спонукає китайців відмовитися від арбітражних вимог. Головне – зробити це до "Часу-Ч". Інакше мільярди арбітражних доларів, "збитих" з України, стануть для китайців та DCH Group цікавішими, аніж підприємство розбрату.

Андрій Воропаєв, для Defense Express

Читайте також: Euronews: "Україна стала на бік США в справі "Мотор Січ""