xcounter
#

Фінляндія розгортає виробництво воєнного часу й виробляє зброю у цивільних майстернях: поки у тестовому режимі

12486
Серед всіх учасників "резервування виробництва" відомо лише три компанії, ховати яких немає сенсу, всі інші - секретні (фото: Patria)
Серед всіх учасників "резервування виробництва" відомо лише три компанії, ховати яких немає сенсу, всі інші - секретні (фото: Patria)

Фінляндія поки у тестовому режимі запустила у дію програму "резервування виробництва", коли приватні цивільні підприємства починають випуск військової продукції: як це працює та що для цього було потрібно

Фінляндія вкотре продемонструвала, що часи позаблокового статусу поряд із СРСР, а згодом й РФ, пройшли із розумінням, що мирне небо далеко не безкоштовне задоволення. Й почала, щоправда, у тестовому режимі, розгортати програму "резервування виробництва".

Вона передбачає, що на деяких цивільних підприємствах заздалегідь були створені виробничі лінії для виробництва військової продукції. І у випадку потреби, вони починали виконувати оборонні замовлення, маючи, як виробниче обладнання, так й запас сировини та комплектуючих, так й працівників.

Читайте також: США розкрили обсяги Foreign Military Sales у 2023 році, які більші за минулий рік на понад 50%

І тепер, для того, щоб перевірити на скільки ця система працює починається запуск певних її компонентів. Про це повідомив очільник військової економіки збройних сил Фінляндії Мікко Хейсканен в інтерв'ю Helsingin Sanomat.

Мікко Хейсканен
Мікко Хейсканен (фото: Helsingin Sanomat)

Й за планом перша лінія у програмі "резервуванні виробництва" має бути запущена впродовж лютого. Що саме буде вироблятися - не повідомляється. Але, як приклад, наводиться виробництво на таких лініях боєприпасів. Й виробництво компонентів до них розгорнуті у майстернях та невеликих заводах.

"У багатьох випадках необхідне для цього обладнання оплачувалось міноборони. Ці інвестиції робилися десятиліттями. Зараз ми знімаємо з конвеєрів пилозахисні ковпаки та виготовляємо гранати та патрони, що покращить ситуацію з нашими запасами", - повідомив Мікко Хейсканен.

Й одразу з боку Defense Express зазначимо, що ключовим у початку виробництва озброєння у майстернях якраз є інвестиції, які "робилися десятиліттями". Тобто це була дуже довготривала стратегічна програма, яка передбачала вкладання коштів, формально, "у нікуди", бо це обладнання об'єктивно стояло десятиріччями, але має запрацювати у день "Д". Більше того, зазвичай не передавалось на баланс підприємства, а залишалось у власності фінського оборонного відомства.

Patria
Коли мова йде про "резервування виробництва" мова йде й про резервування ремонтних потужностей (фото: Patria)

Ще один аспект, який вартий уваги. Ніде немає переліку підприємств, які залучені до цієї програми. Відомо лише декілька учасників, які й так є генеральними оборонними підприємствами для збройних сил Фінляндії, тобто "маскування" яких немає жодного сенсу.

Це Patria, яка є виробником бронетехніки й взагалі центральним підприємством фінського ОПК. Millog, який займається технічним обслуговуванням та ремонтом. А також - Leijona Catering, яка відповідає за харчування. Всі інші учасники не підлягають розголошенню, що має зберегти їх від ударів ворога, хоча б у перші дні війни.

Patria
У Фінляндії розуміють, у випадку великої війни необхідно мати розгалужене ОПК (фото: Patria)

Фінляндія, з огляду на все, реалізувала те, що здавалось могло бути лише у країні типу СРСР на папері. Коли існують резервні виробничі лінії, стратегічні запаси сировини, а у випадку великої війни незадіяне безпосередньо в ній населення йде "точити снаряди".

Але дуже схоже, що фіни зробили все це, але за умов ринкової економіки та скорочень оборонних бюджетів. Й на жаль, як здається, Фінляндія є однією з небагатьох європейських країн, які мають такий "козир". Бо такий підхід означає те, що країна готувалась не просто до війни, що вже є доволі незвичним для Європи, а до затяжної війни.

Читайте також: РФ має план випускати по одному бригадному комплекту С-300В4 на рік: на скільки це реально