xcounter
#

РФ має план випускати по одному бригадному комплекту С-300В4 на рік: на скільки це реально

8893
Пускова С-300В4
Пускова С-300В4

С-300В4 для РФ є доволі потужним, але дефіцитним ЗРК для якого задекларована можливість перехоплення балістичних цілей

Воєнний злочинець та за сумісництвом міністр оборони РФ Шойгу продовжує вояжі по військовим заводам та "проінспектував" "ОКБ "Новатор" (входить у "Алмаз-Антей") у Єкатеринбурзі, який займається випуском крилатих ракет морського базування "Калибр", крилатих ракет Р-500 до ОТРК "Искандер" та зенітним ракетним комплексом С-300В.

На хоч і "пошматованому" відео з "екскурсією" Шойгу по підприємству у ньому є частина розмови з представником керівництва "ОКБ "Новатор" відносно планів з випуску зенітного ракетного комплексу С-300В4. Звісно це може бути "постановка", але скоріш за все були озвучені реальні плани.

Читайте також: Rheinmetall озвучив плани з виробництва боєприпасів для БМП, танків та САУ в Угорщині
ОКБ Новатор

З огляду на неї, підприємству спустили план на випуск у 2024 році одразу бригадного комплекту С-300В4, для чого необхідно працювати у режимі 24/7. Й одразу треба зазначити, що попри назву, цей ЗРК є паралельною розробкою зі звичайним С-300, й хоча візуально відрізняється в першу чергу розміщенням на гусеничному шасі, насправді має інші ракети (9М82МВ та 9М83М). Також для нього задекларована можливість перехоплення балістичних цілей, для чого він й створювався.

ОКБ Новатор

Водночас яка кількість дивізіонів С-300В4 входить у "бригадний комплект" у теперішніх реаліях РФ невідомо. Бо серед відомих постачань з 2015 року під час повідомлення про отримання "бригадного комплекту" фігурувала різна їхня кількість. Наприклад, 77-а окрема зенітна ракетна бригада (Південний військовий округ)

у 2015 році отримала під цим формулюванням три батареї (у кожній шість пускових, одна станція наведення ракет та машини забезпечення).

А у 2020 "бригадний комплект" С-300В4 отримала новостворена 38-а зенітна бригада (Східний військовий округ), але на відео з передачею техніки було видно лише 12 пускових - на дві батареї. Водночас штатний дивізіон С-300В - це чотири батареї, один командний пункт та дві РЛС кругового та програмного огляду. Таким чином "бригадним комплектом" у РФ цілком можуть називати 1,5-2 дивізіони штатного складу.

С-300В

Але навіть із такою калькуляцією, все одно план на 2024 рік у вигляді передачі "бригадного комплекту" С-300В4 є прискоренням темпів. Бо у планах на 2011-2020 рік у Москви було отримувати дев'ять "бригадних комплектів", але за наявною інформацією загалом з 2013 року до збройних сил РФ було поставлено до 10 дивізіонів. Й саме тому на "ОКБ "Новатор" обмовились про роботу у темпі 24/7, але це звісно не є гарантією того, що задача буде виконана.

Також під час цього ж візиту прозвучала ще одна цифра відносно збільшення виробництва. Мовляв "ОКБ "Новатор" вже у першому місяці виконав 17% річного плану з виробництва крилатих ракет "Калибр". Але без прив'язки до конкретної кількості це малоінформативно.

Водночас на відео увагу заслуговує один кадр, на якому робітник вручну досвердлює деталь, виготовлену на верстаті з числовим програмним керуванням.

Й причину потреби у такій маніпуляції пояснити доволі важко, бо зазвичай верстат цілком може здійснювати таку задачу самостійно в одному технологічному циклі. Цілком можливо, що виробниче оснащення підприємства не повною мірою відповідає обсягу замовлення.

Читайте також: Де ще у 2024 році можливо взяти радянські танки для ЗСУ: від Т-72, до M-84 та Т-80УД