xcounter
#

Чи справді ми можемо виробляти зброю спільно із США, і що для цього треба

4230
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems, фото ілюстративне
Ascod 42 від General Dynamics Land Systems, фото ілюстративне

Як зараз вітчизняний ОПК працює над налагодженням кооперації, і які нюанси при цьому випливають

Оборонні підприємства України зараз ведуть перемовини у Вашингтоні про налагодження співпраці та спільне виробництво зброї із своїми колегами в США. Хоча багато деталей в цьому процесі розкривати не можна, але справа дійсно рухається на практиці, а не тільки на словах та заявах.

Втім, щоби можливості співпраці вийшли в практичну площину реалізації, потрібно вирішити декілька бюрократичних проблем, які сутттєво можуть вплинути на темпи налагодження виробничої кооперації.

Читайте також: Одна з країн передасть Україні несправні ПЗРК і зенітні ракети, які можна буде полагодити, і допоможе з навчанням

Про це генеральний директор компанії "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас розповів в інтерв’ю директорові інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, в рамках спільного проекту з телеканалом "Еспресо".

Зокрема, очільник "Української бронетехніки" наголосив на тому, що досі не вирішеною є проблема у взаємодії вітчизняного ОПК та Держаудитслужби, котра й далі продовжує трактувати законний прибуток оборонних підприємств як збиток для держбюджету.

"Для західних компаній такий підхід неприйнятний. Жодна західна компанія не буде працювати на території України, якщо її прибуток буде трактуватись як збиток", - пояснює Владислав Бельбас.

Інша важлива проблема, яку потрібно вирішити – це механізм формування на техніку та зброю, яка справді потрібна для Сил оборони України. Щоб наші військові отримували саме те, що їм потрібно, а не просто те, що може поставити оборонна промисловість.

Крім того, очільник "Української бронетехніки" також розповів, що Національна асоціація оборонної індустрії (NAUDI) взяла участь в оборонній виставці EDEX-2023, що нині тривала в Єгипті. Мета участі у цій виставці – розширення коопераційних зв’язків для українського ОПК. А Єгипет в цьому ракурсі був обраний із таких мотивів.

Виставка EDEX в Каїрі відбувається лише раз в 2 роки, та проводилась лише третій раз за весь час свого існування. Історично Єгипет був орієнтований на Радянський Союз, тому має значні запаси зброї стандарту "Варшавського договору". Але водночас, єгипетська оборонна промисловість працює над власними зразками зброї, а збройні сили Єгипту поступово переходять на техніку та озброєння від західних країн.

Раніше Defense Express розповідав про те, що зараз із проектом виробництва БМП ASCOD для ЗСУ від "Української бронетехніки".

Платформа ASCOD, фото — "Українська бронетехніка"
Читайте також: Скільки коштують Apache чи Black Hawk і як довго їх чекати, якщо для ЗСУ зрештою закуплять ці машини