xcounter
#

20 українських верфей на грані закриття: корабели вимагають прийняття рішень від Держави для порятунку галузі

3482
Малий розвідувальний корабель А512 "Переяслав" та санітарний катер А782 "Сокаль" в доці Миколаївського Суднобудівного Заводу
Малий розвідувальний корабель А512 "Переяслав" та санітарний катер А782 "Сокаль" в доці Миколаївського Суднобудівного Заводу

Першою чергою, українські суднобудівельники хочуть, щоб було визначено центральний орган виконавчої влади, відповідальний за розвиток суднобудівної галузі України

Як було відзначено під час проведення круглого стола "Стратегія розвитку суднобудівної промисловості України на період до 2030 року" (28 вересня 2021 року), в Україні й досі не має центрального органу влади, який має піклуватись питаннями вітчизняного суднобудування.

Через це зостаються не вирішеними різноманітні проблеми, яких накопичилось в галузі дуже багато, а саме суднобудування в Україні наразі знаходиться в критичному стані.

Читайте також: Британська Babcock розкрила приблизні деталі проекту майбутніх ракетних катерів для ВМС України
Укроборонпром
Поточний стан суднобудівної галузі України - презентація ДК "Укроборонпром"

При цьому, як зауважили під час круглого стола, потенціал країни в цій сфері все ще дуже великий.

Укроборонпром
Поточний стан суднобудівної промисловості України - презентація ДК "Укроборонпром"

В Україні й досі функціонують 20 (!) суднобудівних та судноремонтних верфей, 15 конструкторських бюро та наукових організацій.

Укроборонпром
Поточний стан інфраструктури України - презентація ДК "Укроборонпром"

Також в країні працює 16 річкових портів та терміналів та 13 (буз урахування портів тимчасово окупованого Криму) морських портів.

Укроборонпром
Поточний стан торговельного флоту України - презентація ДК "Укроборонпром"

"Наша морська індустрія є однією з найважливіших базових конкурентних переваг України", – зазначив президент Асоціації "Укрсудпром" Віктор Лисицький.

Укроборонпром
Насправді - 15 катерів, 2 десантних судна, 1 фрегат, 1 розвідувальний корабель та 1 рейдовий тральник. А також - 2 пошуково-рятувальних судна, 3 навчальні судна, 2 водолазних судна, 1 транспорт, 1 санітарний катер, 1 судно розмагнічування, 1 колекторне судно та 1 буксир. Крім цього - в стані випробувань 1 розвідувальне судно та 2 БДШК

Водночас торговельний флот України налічує 1438 судів різних типів, частина з яких вже непридатна до перевезень, а інші майже всі критично застарілі (середній вік суден 32 роки).

Укроборонпром
З презентації не зрозуміло, хто та які катери для ВМСУ планує будувати в Україні. Наразі відомо хіба що про один БДШК та один МБАК, які добудовують на "Кузня на Рибалькому"

Ще більш скрутна ситуація у ВМСУ – 18 кораблів та суден з яких 14 це патрульні та артилерійські катери (ймовірно рахувались лише бойові кораблі та катери).

Укроборонпром
Перспективи розвитку ВМСУ при підтримці Держави - презентація ДК "Укроборонпром"

На думку представників "Укрсудпрому", цю ситуацію можна було б докорінно змінити, шляхом прийняття Державою низки рішень зі стимулювання або пом’якшення певних умов, як для власне суднобудівних-судоремонтних та пов’язаних з ними підприємств, так і для перевізників вантажів водним шляхом та портових компаній.

Укроборонпром
Перспективи розвитку українського цивільного суднобудування при підтримці Держави - презентація ДК "Укроборонпром"

Представники Асоціації разом з Концерном розробили та презентували проєкт Стратегії розвитку суднобудівної промисловості нашої країни на період до 2030 року. Вони очікують, що впровадження комплексу заходів, про які йдеться в документі, дасть змогу не лише зберегти галузь, але й надати можливість для її подальшої розбудови.

Укроборонпром
Заходи з підтримки суднобудівної галузі - презентація ДК "Укроборонпром"

Присутній на зустрічі начальник управління науково-технічного розвитку Департаменту стратегії реформування ОПК Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Дмитро Грищак висловив підтримку проєкту Стратегії, наголосивши на необхідності максимально локалізувати виробництво суден на території України.

Океан
В останні роки українські верфі будують все менше судів й перетворюються на судноремонтні підприємства

Він повідомив, що днями відбулася нарада під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Олега Уруського, під час якої порушувалося питання локалізації виробництва при реалізації спільних проєктів з іноземними партнерами.

круглий стол
На круглому столі, окрім представників "Укроборонпрому" та Асоціації "Укрсудпром" також були присутні експерти та представники Мінстратегпрому й Міністерства інфраструктури

"Спільні проєкти можуть стати поштовхом до розвитку суднобудівної галузі, якщо ми максимально локалізуємо виробництво в Україні. Тут потрібно діяти наступально", – зазначив Дмитро Грищак.

Читайте також: Новий перевізник бронетехніки для ВМСУ: ДПЦК представив катер, що може замінити "Сватове"