xcounter
#

ЗСУ використовують супер-причеп M326 MSK з США, який перетворює міномет на самохідний

120-мм міномет (фото: Сухопутні війська ЗС України)
120-мм міномет (фото: Сухопутні війська ЗС України)
11996

M326 Mortar Stowage Kit - це вкрай прагматичне на межі геніальності рішення, яке дозволяє у рази підвищити мобільність мінометних розрахунків

Збройні Сили України отримали від США вкрай цікавий та важливий засіб, який попри те, що є причепом дозволяє у рази підвищити ефективність мінометного вогню та зберегти життя українських бійців.

На фото з передової було помічено використання M326 Mortar Stowage Kit - це спеціальний причіп, який був розроблений BAE Systems наприкінці 2000-х, який є засобом автоматизації міномета. Вкрай прагматичне рішення, яке бере на себе завдання із встановлення та складання 120-мм мінометів, вага яких становить близько 150 кг для сучасних та понад 200 кг для радянських.

Читайте також: Міноборони озвучило реальну потребу у боєприпасах та скільки 155-мм снарядів ЗСУ вистрілюють на місяць

Для цього на причепі змонтована гідравлічна система, яка й бере на себе цю задачу та дозволяє встановити міномет на позицію та підготувати до стрільби менш ніж за три 3 хвилини.

Тобто завдяки M326 MSK міномет фактично перетворюється на самохідний, що дозволяє у рази підвищити мобільність, швидше змінювати позиції, відкривати вогонь та постійно перебувати у русі для того, щоб не потрапити під контрбатарейний вогонь.

M326 Mortar Stowage Kit
M326 Mortar Stowage Kit із додатковою системою автоматизації ведення вогню (фото: US DoD)

Для перевезення такої системи може використовуватись навіть позашляховики, такі, як HMMWV, а сам причіп використовується й для перевезення боєприпасів.

M326 Mortar Stowage Kit
M326 Mortar Stowage Kit (фото: Virginia National Guard)

І хоча M326 MSK все ж таки не зрівняється з повноцінними самохідними мінометами, але це вкрай ефективне рішення значного підвищення ефективності вже наявного озброєння. Тим паче доволі економічного, зокрема у вересні 2007 року BAE Systems отримала замовлення на 588 таких систем за 13,9 млн доларів США, тобто навіть під час першого замовлення вартість M326 Mortar Stowage Kit становила лише 23,6 тисячі доларів.

M326 Mortar Stowage Kit
M326 MSK американських десантників (фото: US DoD)
Читайте також: Чому нема сенсу рахувати вартість рашистської зброї, особливо у випадку з літаками