xcounter
#

ЗСУ показали з Bayraktar TB2 як розкидали рашистів на Зміїному: чому для армії РФ захоплений острів це зашморг

Bayraktar TB2 коригував вогонь на відстані у десятки кілометрів
Bayraktar TB2 коригував вогонь на відстані у десятки кілометрів
56294

Острів Зміїний став для ЗСУ зручним зашморгом на якому можливо давити рашистів

Українське військо продовжує вкрай прагматичну операцію зі знищення підрозділів армії РФ, яка спробувала створити на острові Зміїний свій форпост.

Оперативним командуванням "Південь" опублікувало інформацію про новий удар, а також додало відео, яке було знято з Bayraktar TB2.

Читайте також: Перші німецькі САУ PzH 2000 уже прибули на фронт для утилізації окупантів (фото)

"Різнорідні сили оборони продовжують операцію на Зміїному, наносять нові ураження противнику. Зафіксовано понад 10 влучань, одне з них по черговому зенітному гарматно-ракетному комплексу "Панцир-С1", решта результатів дорозвідується", - йдеться у повідомленні.

На кадрах добре видно ураження у центральну частину острова, там де знаходиться залишки будівель військової частини українських прикордонників. Саме там раніше був помічений командний пункт рашистів. Чим саме був завданий удар, окрім того, що він був більш ніж високоточним, вказати важко.

Зміїний
Супутниковий знімок острова Зміїний від 19 червня

Таким чином ЗСУ продовжують вкрай ефективно тягнуть зашморг угрупування армії РФ. Справа в тому, що зараз Україна за всіма канонами НАТО встановила зону заборони доступу - A2AD та заблокувала морське сполучення зі Зміїним. І тепер кожен корабель, який захоче підійти до острова буде чекати доля "Василя Беха", який був знищений десять днів тому.

Водночас ЗСУ здійснює точкові удари з перервами. Зокрема вперше після того, як був завдані авіаційні удари на початку травня ОК "Південь" повідомило про удар по Зміїному 21 червня, у результаті чого "те, що рашисти гордо називали острівним гарнізоном, обліковує значні втрати".

Через чотири дні, 25 червня, керівник об'єднаного координаційного прес-центру сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк заявила, що операція продовжується.

"Попередньо ми вже говорили, що справді вражена станція радіолокації. Для острова ви розумієте це очі, і вуха. Уражені зенітно-ракетно-гарматні комплекси "Панцир" - аж 2 штуки. І є у нас інформація про вдалий удар по накопиченню техніки і на той момент ще живої сили ворога", - повідомила представник сил оборони.

Зміїний
Супутниковий знімок острова Зміїний від 21 червня

Паралельно з цим ЗСУ уразили "вишки Бойко" - дві платформи, які були захоплені РФ у 2015 році та встановлені якраз між Кримом та островом Зміїний. Вони використовувались як пункти радіолокаційного огляду та радіотехнічної розвідки. А також, скоріш за все, могли використовуватись для проміжної дозаправки вертольотів через значну відстань Зміїного від Криму.

Тобто з кожним разом РФ все складніше не просто тримати свої сили на острові, а банально евакуйовувати поранених. Водночас покинути його це не тільки окрема операція, але і визнання своєї поразки. А через те, що у Кремлі на це не погодяться, вони просто допомагають ЗСУ давити себе.

Читайте також: Схоже HIMARS працюють 24/7: знищені склади боєприпасів, бази, штаби та пункти управління армії РФ (відео)