xcounter
#

ЗСУ отримали круті бронемашини від країни з маленькою армією, яка раніше поставила дві "швидкі" і боєприпаси

18754
Бронемашини MaxxPro у ЗСУ, фото — АрміяInform
Бронемашини MaxxPro у ЗСУ, фото — АрміяInform

Бронемашини MaxxPro американського виробництва активно використовуються Силами оборони України на полі бою

Дослідники порталу Oryx, які крім знищеної, пошкодженої та трофейної техніки на полі бою, фіксують також і оборонну допомогу, яку передають Силам оборони союзники України, оновили список озброєння та військової техніки, яку отримала Україна від Албанії.

Ця подія доволі непересічна, бо досі цей список виглядав наступним чином — дві машини швидкої допомоги Mercedes-Benz L 508D, а також боєприпаси — 7,62-мм кулі до стрілецького озброєння (лютий-березень 2022 року), а також 60-мм мінометні міни Type 63 (поставлені до травня 2022 року).

Читайте також: Як M109 Paladin допомогли ЗСУ очистити Роботине від рашистів (відео)

Тепер цей перелік доповнився 82-мм мінометними мінами й одразу 22 бронемашинами International M1224 MaxxPro, як стверджує портал Oryx, тож це вперше, коли Албанія передає Україні бронетехніку.

Наскільки суттєвою є така допомога можна судити за даними довідника Military Balance, який стверджує, що станом на 2022 рік в албанському війську було на озброєнні всього 40 таких бронемашин.

Щодо того, як ці машини опинилися в армії Албанії, то відповідь на це питання доволі просто можна знайти у відкритих джерелах — машини були поставлені країні Сполученими Штатами у рамках реалізації програми Excess Defense Articles (EDA — "надлишкового військового майна") та згідно з американсько-албанською угодою 2015 року.

Так, перші три MaxxPro у рамках угоди Албанія отримала у 2017 році, водночас через два роки, у 2019, відбулася офіційна передача масштабної партії у 37 одиниць цих машин.

Бронемашини International M1224 MaxxPro вже чудово знайомі Силам оборони України — сьогодні на озброєнні нашого війська перебуває сотні таких машин, які активно використовуються на передовій.

Бійці ЗСУ схвально відгукуються про цей бронеавтомобіль, відзначаючи його надійність, легкість в управлінні та швидкість. Про позитивні враження від машини зокрема розповідав один з військових на псевдо "Аскал" — у коментарі виданню АрміяInform він акцентував на потужному захисті машини, який "ніколи не підводив", хоч і на машині залишалися "шрами". На цих машинах військові виконують бойові завдання безпосередньо на передових рубежах — у штурмових діях, а також для евакуації поранених з поля бою.

Читайте також: Замкнене коло проблем українських дронів: чому їх досі не замовляють і проблема не має легкого вирішення