xcounter
#

ЗСУ отримють через США Gepard з Йорданії: оголошено граничні строки поставки та вартість

Cheetah PRTL (фото: The Tank Museum Bovington Camp, UK)
Cheetah PRTL (фото: The Tank Museum Bovington Camp, UK)
5751

Цікава особливість йорданських Gepard у тому, що це нідерландські Cheetah PRTL

Збройні Сили України можуть розраховувати на посилення зенітними самохідними установками Gepard, які вже активно використовуються та довели свою високу ефективність у боротьбі з дронами та крилатими ракетами. Але якщо раніше джерелом цих зенітних систем була Німеччина, то тепер до неї приєднались США.

Зокрема у звіті щодо укладання контрактів Пентагону від 31 травня оголошено про підписання угоди з американською компанією Global Military Products Inc, яка за 118,37 млн доларів США має поставити нерозголошену кількість Gepard. Граничні строки контракту становлять 30 травня 2024 року.

Читайте також: Бомбосховища Ізраїлю: чи реально так зробити в Україні
Йорданія Gepard
Gepard у збройних сила Йорданії

Серед інших важливих деталей контракту те, що він буде виконуватись у Йордані й те, що гроші виділяються за програмою Ініціатива сприяння обороноздатності України (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI).

Водночас у Йорданії на озброєнні перебувають одразу 60 Gepard, які у 2013 році були закуплені у Нідерландів за зараз просто смішним цінником у 21 млн євро. При цьому окрім машин у цю суму були включені 350 тисяч боєприпасів, запасні частини та п'ять БРЕМ на базі Leopard 1. А якщо бути максимально точним, то мова йде про Cheetah PRTL. Головна різниця - у заміні РЛС, яка у цьому варіанті вироблена Philips, дальність виявлення цілей залишилась без змін - 15 км.

Cheetah PRTL
Cheetah PRTL

У будь-якому випадку вартість одного Gepard - Cheetah PRTL за контрактом 2013 року становила 350 тисяч євро, що навіть в умовах необхідного ремонту та відновлення виглядає відверто шикарними умовами. А тепер вартість ще більш вживаної машини, становить, як мінімум, 1,96 млн доларів, якщо мова йде про всі 60 одиниць.

Читайте також: Уряд Нідерландів працюватиме над збільшенням кількості Patriot для України: які резерви та реальна можливість