xcounter
#

Знищити ворога й відбудувати країну: чим супутникові знімки допоможуть Україні та як отримати дані з супутника

2214
Знищена ворогом "Азовсталь"
Знищена ворогом "Азовсталь"

Супутникові знімки були й залишаються важливим фактором у повномасштабній війні України з РФ – як у військовому, так і у цивільному секторі

З самого початку війни компанія ТВІС пропонує цивільним мешканцям та приватним компаніям детальні знімки територій. Про те, чим саме займається компанія, ми поспілкувалися з її директором Олесем Ясинським.

– Розкажіть, чим займається компанія?

Читайте також: Після місяця відбиття штурмів: Лиман показали із супутників та пояснили його важливість

– Ми займаємося розміщенням нових зйомок з супутників, а також надаємо доступ до архівних зйомок. Завдяки підтримці країн Заходу, наші спецслужби отримують дані надвисокої роздільної здатності (як оптичні, так і радарні) з усіх комерційних супутників безпосередньо, напряму і максимально швидко. Так і повинно бути. Ми ж забезпечуємо доступ до супутникових знімань саме для цивільного сектору економіки.

Чорнобаївка ворожа техніка
Ворожа техніка в Чорнобаївці

– Що можна побачити на знімках з космосу?

– Майже все – військові літаки, гвинтокрили, танки, іншу броньовану техніку, гармати, вантажівки, вириті окопи, понтонні переправи. Дуже добре видно сліди від важкої техніки на полях. Деталізація даних сягає 30 см на піксель, тому можна побачити навіть людей, які на знімках виглядають сірими точками.

– Що важливого вдалося вам зробити з початку війни в інтересах і територіальної оборони, і збройних сил, і цивільних громадян?

– За перший місяць війни нам вдалося налагодити швидкий доступ до актуальних супутникових знімків для цивільних користувачів – таких, як територіальна оборона, селищні та міські територіальні громади, поліція, прокуратура, служби судових розслідувань, а також громадські організації та агентства новин.

Ізюм
Ізюм

Одразу після російського вторгнення ми оголосили збір коштів для забезпечення детальними знімками з космосу військових територіальної оборони. Зусиллями волонтерів та патріотів ми зібрали близько 50 тисяч доларів, що дозволило забезпечити участь у двох потужних програмах космічного моніторингу MAXAR та BlackSky.

Основна частина зібраного пішла на регулярні знімки з угруповань супутників BlackSky (розрізненням 1 м/піксель) та MAXAR, які мають деталізацію зображень від 30 до 50 см/піксель. Решта грошей пішла на розміщення нових зйомок MAXAR для найбільш чутливих ділянок фронту, де точаться запеклі бої.

Також ми надаємо супутникові знімки населених пунктів для проектів з фінансової оцінки збитків для держави внаслідок рашистської навали. Це проекти RebuildUA та UAdamage.info, метою яких є детальна оцифровка руйнувань населених пунктів. Використовуючи дрони та космознімки, учасники цих проектів створюють карти зруйнованої інфраструктури для залучення фінансування їх подальшої відбудови.

маріуполь війна
Маріуполь, зруйноване рашистами місто

Що таке супутникові знімки під час війни? Це надійне джерело об’єктивної інформації про те, що відбувається на окупованій території. На знімках з супутника можна побачити розташування військ ворога, розміщення гармат та вогневих точок, створення оборонних укріплень, риття окопів, руйнування доріг, мостів та будівель – все це наша компанія надає не лише військовим, а й слідчим органам, які фіксують злочини російської армії, міським територіальним громадам, яким треба визначитися з подальшою долею зруйнованих будинків та інфраструктури.

Ми допомагаємо також власникам бізнесу, які втратили свої магазини, заправки, сільськогосподарські землі на тимчасово окупованих територіях. Наприклад, мережі автозаправних станцій замовляють зйомку своїх заправок там, де стоять окупанти. Також допомагаємо приватним особам, яких цікавить стан покинутих домівок.

острів Зміїний
Результат роботи авіації ЗСУ на острові Зміїний

Завдяки зібраним коштам, більшість знімків з архіву ми можемо надавати безкоштовно. Якщо в архіві немає необхідної дати, то можемо замовити нову зйомку з супутника. Станом на сьогодні понад 200 супутників високої та надвисокої роздільної здатності працюють на службі в нашої країни. Переважно це американські, французькі та корейські апарати.

– Як саме під час війни використовується зйомка з супутника?

– Наприклад, для попередньої розвідки розташування позицій противника та планування операцій. Після виявлення цілей військові намагаються їх підтвердити перед нанесенням вогневого ураження. Саме по знімках з супутника нещодавно виявили понтонну переправу через Сіверський Донець, яку знищили наші військові, і тим самим зруйнували наступальні плани окупантів. Також зйомка використовується для оцінки масштабу руйнувань будівель та об’єктів інфраструктури.

Запорізька атомна електростанція
Запорізька атомна електростанція

Крім того, супутникові знімки дуже ефективно заміняють звичайні карти. Так, при обороні Києва, коли треба було швидко проаналізувати інформацію про ймовірні позиції противника, звичайні карти для орієнтування на місцевості не дуже допомагали, адже в останні роки забудова навколо столиці відбувалася дуже швидкими темпами і карти не встигали оновлювати.

– Як можна отримати дані з супутника?

– Треба звернутися до нас з запитом. Всі супутникові знімки, куплені волонтерами, ми надаємо безплатно після обов’язкової перевірки реципієнта. Також ми розміщуємо замовлення на нові зйомки територій, але це вже платно.

Ми можемо надавати як вихідні дані в форматі GEOTIFF, так і супутникові карти територій, та навіть прості скріншоти. Ми надаємо доступ лише конкретним фізичним особам, чия особистість перевірена та не викликає сумнівів. Адже під час війни питання безпеки передачі інформації дійсно є ключовим.

Читайте також: Знайти бункер Путіна: Google відкрив якісні супутникові зображення всіх стратегічних пунктів РФ
ТЕГИ Війна