xcounter
#

З’явилося фото спаленого "Смерча" армії РФ, досі було відомо лише про одну знищену бойову машину

18079
БМ-30 "Смерч", фото ілюстративне
БМ-30 "Смерч", фото ілюстративне

Вперше російську ракетну систему залпового вогню БМ-30 "Смерч" було знищено на Харківщині у 2022 році

Сили оборони України знищили ворожу ракетну систему залпового вогню БМ-30 "Смерч" — фото спаленої машини російського окупаційного війська продемонстрував у соціальній мережі X (Twitter) український військовий, користувач під ніком "зовнішній пілот" (@externalPilot).

Читайте також: ЗСУ вперше знищили складну та дуже рідкісну ціль з дивною назвою "Свет-КУ"

Це доволі рідкісна ціль для нас, бо досі було відомо про знищення лише однієї цієї 300-мм РСЗВ — перше відео знищеного нашими військовими БМ-30 "Смерч" противника було опубліковано у жовтні 2022 року, ворожу РСЗВ утилізували у районі Ізюму, що на Харківщині.

Крім того, якщо спиратися на дані порталу Oryx, то з початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року окупанти також втратили одну транспортно-заряджальну машину до РСЗВ БМ-30 "Смерч".

Нагадаємо, згідно з даними Military Balance, станом на 2022 рік російське військо мало на озброєнні 100 одиниць РСЗВ БМ-30 "Смерч" у сухопутних військах, ще понад 4 — у морської піхоти.

Ракетна система залпового вогню БМ-30 "Смерч" має 12 пускових для запуску 300-мм ракет, максимальна дальність роботи цієї системи становить 120 км, тому "зловити" таку систему — справа доволі непроста.

безпілотник
Російська зброя у прицілі БПЛА "ШАРК", фото ілюстративне

До речі, на фото є підказка, що вполювати російський "Смерч" вдалося за допомогою безпілотника "ШАРК" від Ukrspecsystems (входить до складу NAUDI) — Сили оборони України вже мають на озброєнні 25 таких безпілотних авіаційних комплексів, які були передані у рамках проєкту "ОКО ЗА ОКО", що був організований фондом "Повернись живим". За допомогою цього БПЛА вже було знищено російської зброї на сотні мільйонів доларів.

Читайте також: Коли одразу і ефектно, і ефективно: ЗСУ розгромили вкрай рідкісний зенітний ракетний комплекс рашистів