xcounter
#

​Зброя українських снайперів: замість радянської СВД - натівський калібр та тепловізори (фото)

4106
UAR-10 вже стала звичною у ЗСУ
UAR-10 вже стала звичною у ЗСУ

Генеральний штаб Збройних Сил України показав оснащення снайперів гірсько-штурмової бригади ЗСУ

Снайпери Збройних Сил України на постійній основі озброюються гвинтівками натовських калібрів та тепловізорами. Фотографії з практичних навчань військових 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади були опубліковані Генштабом ЗСУ.

На опублікованих фото можливо помітити вже звичну для українських військових українську UAR-10 від компанії UKROP. Це напіватоматична снайперська гвинтівка під патрон за стандартом НАТО 7,62х51, яка побудована на платформі AR-10. Ця гвинтівка має кучність до 1 кутової хвилини, для розуміння це трохи меньше 30 мм на 100 метрів.

Читайте також: ​Відмова від булл-пап: армія Китаю замінить автомати QBZ-95 на QBZ-191

Окрім того, українські снайпери озброєні і американською М24 (версія Remington 700), яка дооснащена кастомним ложем. Ця гвинтівка є своєрідною класикою для снайперів у всьому світі та флагманом у лініці продукції Remington.

М24  Remington 700
М24 - військова версія Remington 700

Додамо, що українські снайпери використовують потужні тепловізійні приціли, які дозволяють за будь-якої погоди та часу доби виявляти цілі на всій відстані ефективного пострілу зі снайперських гвинтівок, а також багатократні оптичні приціли. До того ж активно використовуються глушники, а другий номер снайперської пари оснащений цифровим монокуляром з лазерним далекоміром.

снайперська пара
Снайперська пара на позиції

Зазначимо, що активне постачання UAR-10 та інших сучасних снайперських гвинтівок дозволяє майже повністю витіснити застарілу радянську СВД - снайперську гвинтівку Драгунова, яка була прийнята на озброєння в СРСР у 1963 році.

У СВД навіть встановлення потужнішого прицілу, замість штатного 4-кратного ПСО-1, є непростою задачею через використання застарілого радянського кріплення типу "ластвічин хвіст". Окрім того СВД майже неможливо оснастити приладом для зменшення звуку пострілу.

Таким чином, переозброєння снайперів Збройних Сил України дає рішучу перевагу на полі бою завдяки значному збільшенню дальності ефективної стрільби та можливості виявлення цілей.

Читайте також: ​БТР-3 "засвітився" на навчаннях з наступу Морської піхоти України