xcounter
#

Зброя для гелікоптерів майбутнього: Northrop Grumman представила нову 20-мм гармату Sky Viper

5238
Проектне зображення розвідувально-ударного вертольота Bell 360 Invictus
Проектне зображення розвідувально-ударного вертольота Bell 360 Invictus

У США продовжують працювати над гелікоптерами майбутнього – на черзі 20-мм гармата від Northrop Grumman

Американська компанія Northrop Grumman розпочинає роботи зі створення прототипу 20-мм гармати Sky Viper. Про це в компанії повідомили 10 березня під час брифінгу для ЗМІ.

Зазначається, що ця гармата буде передусім призначена для гелікоптерів нового типу, які створюються у рамках програми Future Vertical Lift.

Читайте також: Баражуючі боєприпаси Ізраїль встановить на гелікоптери армії Республіки Корея: буде нова концепція бою (відео)
Гармата Sky Viper
Рендер гармати Sky Viper. Фото: Northrop Grumman

Серед конкурентів гармати від Northrop Grumman – 20-мм гармата XM915 Gatling від General Dynamics Ordnance and Tactical Systems – одну з цих гармат планують встановити зокрема на майбутній ударний розвідувальний літак Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA).

Ось що кажуть про свою розробку у Northrop Grumman: "Ця 20-мм гармата має забезпечити відмінні характеристики у порівнянні з іншими зразками озброєння, які є на ринку".

Гелікоптер Raider X
Прототип гелікоптера Sikorsky Raider X

Ця розробка базується на гарматі М230, яка наразі встановлена на ударному гелікоптері AH-64 Apache, але в компанії кажуть, що "ми також інтегруємо нові сучасні технології, щоб зменшити загальну вагу та віддачу системи, забезпечивши вимоги програми FARA".

Також очікується, що нова зброя матиме збільшений темп стрільби, якщо порівнювати з гелікоптерами Apache.

Гармата М230
Гармата М230 на гелікоптері AH-64 Apache. Фото: By Yari Samurai - Own work, CC BY-SA 4.0

Зазначається, що 20-мм боєприпаси для гармати матимуть "значно покращену летальність по низці цілей, зокрема безпілотникам, гелікоптерам, стаціонарним об’єктам тощо".

Як стверджують у компанії, наразі розробники завершили першочерговий аналіз конструкції, а також початкове моделювання та функціональні випробування.

Як тільки буде готова перша серійна модель, компанія розпочне повномасштабні бойові стрільби (наприкінці весни або ж на початку літа цього року) й потім передасть її військовим для проведення додаткових випробувань.

Зрештою, Армія США оцінить обидві гармати – від GD і Northrop – щоб прийняти рішення про подальшу долю зброї для нових гелікоптерів з огляду на розміри, вагу, потужність, точність і те, яку з цих гармат буде легше інтегрувати на нові платформи.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту