xcounter
#

За часів Незалежності в Україні було створено 12 нових авіадвигунів (відео)

2036
Турбореактивні двигуни розробки ДП "Івченко-Прогрес"
Турбореактивні двигуни розробки ДП "Івченко-Прогрес"

Більшість з нових проектів вітчизняні авіапідприємства створювали за власні кошти

Попри багаторічну (за часів Незалежності України) відсутність державного фінансування, українські авіапідприємства мають що представити на внутрішньому та зовнішньому ринках.

Так, за словами керівника АТ "Мотор Січ" (входить до ГС "Ліга оборонних підприємств України") В’ячеслава Богуслаєва, за понад 30 років праці, вітчизняні підприємства розробили 12 авіадвигунів (ймовірно, включно з різними модифікаціями - прим. редакції)

Читайте також: "Мотор Січ" за останні роки продала близько 100 гелікоптерів

"Ми тільки за 30 років Незалежності створили 12 нових двигунів", - відзначив очільник "Мотор Січ".

В’ячеслав Богуслаєв окремо відзначив, що в цій складній роботі надважливу участь брало державне підприємство "Івченко-Прогрес".

МС-400
МС-400 використовується як основний двигун для крилатих ракет, зокрема, ПКР Р-360 "Нептун"

"Певну кількість двигунів спроектовано ОКБ "Прогрес" (входить до складу ДК "Укроборонпром") без будь-якої державної підтримки", - повідомив він.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України оприлюднило проєкт "Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки" в якому на виробництво авіадвигунів (для літаків та гелікоптерів) передбачається виділити фінансування у розмірі 8 709,7 млрд гривень.

АІ-450Т
Новий АІ-450Т від "Івченко-Прогрес" має потужність 330 к.с. та встановлюється на БПЛА Baykar Akinci

Серед найбільш амбітних програм, пропонують профінансувати створення малорозмірних ТРДД для БПЛА, гібридної (турбоелектричної) силової установки зі зменшеними викидами шкідливих речовин, нового сімейства турбовальних двигунів зі злітною потужністю 1400-1780 к.с. та їх турбогвинтових модифікацій, а також турбовального двигуна з потужністю на злітному режимі 2800 к.с.

Д−436−148ФМ
Турбореактивний двоконтурний двигун Д−436−148ФМ виробництва "Мотор Січ" для Ан-178

Крім цього, варто додати, що наразі ДП "Івченко-Прогрес" спільно з АТ "Мотор Січ" проводять сертифікацію та виробництво нових двигунів Д-436-148ФМ для транспортних літаків Ан-178.

Читайте також: Як створювався ударний дрон Akinci з українськими двигунами: документальне відео від розробників