xcounter
#

З Повітряних Сил ЗСУ масово звільняються льотчики: скаржаться на "паперову роботу" замість польотів та низку інших проблем

4112
Фото: 831 бригада тактичної авіації
Фото: 831 бригада тактичної авіації

У ПС ЗСУ говорять про те, що льотчики масово звільняються зі служби

Українські льотчики – як новачки, так і досвідчені фахівці – масово звільняються з Повітряних Сил ЗСУ через низку проблем. Про це йдеться в сюжеті проєкту Радіо Свобода "Донбас Реалії".

За словами представника Командування ПС ЗСУ Олега Гаврилка, протягом останніх двох років зі служби звільнилося близько 140 осіб льотного складу, ще понад 40 осіб хочуть звільнитися вже в цьому році.

Читайте також: Тактична авіація Повітряних Сил провела командирські польоти на Су-27
ПС ЗСУ МВС
Порівняння зарплат у МВС та ПС ЗСУ на аналогічних посадах

Як пояснюють у сюжеті, Командування ПС ЗСУ частково обґрунтовує такі цифри внутрішньою конкуренцією з МВС через заробітну плату, де фахівці на аналогічних посадах отримують більше, ніж у Повітряних Силах.

У Командуванні зазначають, що наразі планують вирівняти ці цифри, оскільки багато фахівців перенавчаються на іншу техніку та продовжують служити в авіації: наразі ідею з підвищенням зарплатні підтримав Департамент фінансів, однак позитивного рішення у Генштабі щодо цього питання поки що не прийняли.

тактична авіація ПС ЗСУ
Фото: 831 бригада тактичної авіації

Разом з тим, ті льотчики, які вже звільнилися в цьому році, зазначають, що насправді зарплата – це останній пункт з низки проблем, які змушують звільнятися зі служби.

Йдеться, зокрема, про те, що фахівці під час роботи зіштовхуються з великою кількістю "паперової роботи" – на неї вони витрачають подекуди близько 70% робочого часу.

Повітряні сили ЗСУ
У цьому році з ПС ЗСУ хочуть звільнитися понад 40 осіб льотного складу. Фото: 831 бригада тактичної авіації

"Я був начальником служби безпеки польотів. У мене було документації десь 19 журналів, а інших планів та папок загалом десь 30. Служба складається з одного чоловіка – мене. Тобто, я маю вести облік-аудит та ще й проводити заняття з льотним складом, які стосуються безпосередньо безпеки польотів. Якось я підрахував, що я мав проводити заняття протягом 61 години на тижні при тому, що всього за тиждень я маю відпрацювати 41 годину", – розповідає колишній льотчик ПС ЗСУ Вадим Ворошилов.

Водночас через звільнення проблема бюрократії тільки загострюється – чим більше людей уходять з ПС ЗСУ, тим більше "паперових робіт" залишається іншим.

тактична авіація ПС ЗСУ
У Командуванні ПС ЗСУ кажуть, що основна проблема – низькі зарплати, однак не всі льотчики погоджуються із таким твердженням

Є проблеми також і з отриманням практичних навичок, зазначає офіцер 831-ї бригади тактичної авіації ПС ЗСУ Олександр: "Льотчик нальотує 40-50 годин на рік, якщо взяти в середньому. Якщо порівнювати з іншими роками, то ці цифри виросли, але якщо брати інші держави, наприклад членів НАТО, до якого ми так прагнемо, то це смішні цифри, у них льотчики літають набагато більше".

ПС ЗСУ офіцер
Українські льотчики хочуть літати більше – натомість вони вимушені 70% часу проводити за "паперовою роботою". Фото: 831 бригада тактичної авіації

Серед проблем називають і питання реалізації досвіду, який українські льотчики отримують за кордоном під час навчання або ж під час спільних польотів ПС ЗСУ з країнами партнерами з НАТО.

Як кажуть льотчики, що вже звільнилися зі служби, цей досвід ніяк не аналізують, не систематизують та не використовують. Скаржаться також і на те, що під час підготовки курсантів майже ніяк не використовується той досвід, який отримали українські військові під час боїв на Донбасі.

Читайте також: Під "парасолькою" С-125: миргородські авіатори прикривали з повітря важливі об’єкти держави