xcounter
#

ВМС США отримають 17 нових Super Hornet за $1,3 млрд, але це будуть останні

4918
F/A-18E Super Hornet, фото ілюстративне, джерело - U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Shannon Renfroe/Released
F/A-18E Super Hornet, фото ілюстративне, джерело - U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Shannon Renfroe/Released

Якими є деталі цього контракту, і що далі робитиме Boeing

Після тривалих заперечень від Пентагону корпорація Boeing та ВМС США таки уклали контракт загальною вартістю 1,3 мільярди доларів на поставку 17 нових літаків F/A-18E/F Super Hornet, із яких п’ять – одномісні F/A-18E, інші 12 – двомісні F/A-18F, котрі належатимуть до 46-ої та 47-ої серійних партій відповідно.

Поставка цих літаків має стартувати взимку 2026 року та завершитись не пізніше весни 2027 року, пише портал Flightglobal.

Читайте також: Рашисти бідкаються на новий український дрон-камікадзе з "г*вна та палок": чому це найкраще рішення
F/A-18F Super Hornet, фото ілюстративне, джерело - PH3 Ronald Gutridge

В цій історії цікавим є не тільки те, що корпорація Boeing за три роки зробить для ВМС США нові "Супер Хорнет" по середній вартості 76 мільйонів доларів за одиницю. Але й також – сам контекст, який супроводжує укладення цієї угоди.

Для початку, корпорація Boeing планувала вже в 2025 році закрити конвеєр по виробництву палубних Super Hornet у місті Сент-Луїс, штат Флорида, оскільки саме до цього часу були розписані усі поточні контракти на цього типу літаки.

Наразі відомо, що ВМС США мають в своєму розпорядженні 420 F/A-18 Super Hornet, що складають основу палубної авіації.

Американський флот відчував певні проблеми через недостатню кількість наявних літаків. Для вирішення цього Конгрес США виділив гроші на 20 додаткових "Супер Хорнетів" для ВМС ще на 2022 та 2023 фінансовий роки. Але укладення контракту до цього моменту гальмувала позиція Пентагону та командування флоту, які мали дещо дивний мотив "уникнути непродуктивних фінансових втрат".

Але врешті, контракт було таки укладено, ще кілька місяців триватиме залагодження усіх необхідних формальностей. Але це все заодно дозволить корпорації Boeing продовжити виробництво нових Super Hornet ще на 2 роки, та заробляти на обслуговуванні вже виготовлених літаків цього типу як мінімум до 2040-х років.

Свій бонус у цій історії отримують і ВМС США. Оскільки разом із замовленням на нові 17 "Супер Хорнетів" вони отримають також і право доступу до технічних даних для обслуговування цього типу літаків.

Процес виробництва Super Hornet на потужностях Boeing, ілюстративне фото від US Navy
Читайте також: Китай зробив "копію" Ми-28 з індексом Z-21 на базі клону Black Hawk під назвою Z-20