xcounter
#

Військові США тестують "розумний" приціл у Сирії

3356
Тепер військові стрілятимуть ще влучніше
Тепер військові стрілятимуть ще влучніше

Удосконалена система прицілювання SMASH 2000 фіксує ціль, повідомляє, куди треба прицілитися та може навіть самостійно здійснити постріл у потрібний момент.

Американські військові в Сирії тестують "розумні" системи прицілювання для стрілецької зброї SMASH 2000 від ізраїльської компанії Smart Shooter. Випробування проходили на стратегічному гарнізоні Ет-Танф, що на півночі Сирії. Під час навчань військові перевіряли, як система працює проти цілей, які імітують невеликі дрони.

винтовка умный прицел
Завдяки новому прицілу військові зможуть точніше вражати рухомі цілі

Система SMASH 2000 – це інтелектуальна система наведення стрілецької зброї. Вона складається з оптичного прицілу, оснащеного системою управління вогнем, який під’єднується до спускового механізму. Система встановлюється на зброю, що має планку Picatinny (на випробуваннях це була автоматична гвинтівка М4А1), та забезпечує влучну стрільбу по рухомих цілях.

Читайте також: Гвинтівки системи "антидрон" в Україні та світі
винтовка умный прицел
"Розумний" приціл надає нові можливості для знищення невеликих БпЛА

Система працює досить просто: солдат має натиснути на спусковий гачок, щоб "зафіксувати" ціль. Після цього вбудований балістичний комп’ютер оброблює інформацію, що дозволяє здійснити постріл тільки за умови максимальної впевненості щодо ураження цілі. Потім солдат, не відпускаючи спусковий гачок, має навести приціл на мішень – це активує електропривід спуску.

Система буде стріляти тільки тоді, коли визначить, що зброя спрямована в необхідне місце. Фахівці кажуть, що це значно підвищує точність стрільби загалом, й передусім першого пострілу. Це важливо для того, щоб ворог не зміг сховатися за укриття чи попередити інших ворогів. Разом з тим, система має й "заблокований" режим, в якому солдат буде стріляти самостійно, користуючись перевагами, які надає "розумний" приціл.

Зазначається, що у травні 2019 року командування спецпризначенців США придбало 98 систем SMASH 2000, щоб перевірити їхні можливості у бойових умовах. Наразі вони проходять випробування в руках американських військових у Сирії. Вперше інформація про проведення на Близькому Сході випробування цього обладнання з’явилася в кінці травня 2020 року. Армія США зацікавлена отримати удосконалену систему управління вогнем для стрілецької зброї нового покоління.

Читайте також: ​Відмова від булл-пап: армія Китаю замінить автомати QBZ-95 на QBZ-191