xcounter
#

Військові медики та науковці за останні 6 років розробили понад 50 винаходів та нових методів лікування поранених (фото)

502
Військові медики ЗСУ
Військові медики ЗСУ

Фахівцями Української військово-медичної академії та Науково-дослідного інституту проблем військової медицини, лікарями закладів охорони здоров’я Міністерства оборони України за період збройного конфлікту було розроблено понад 50 новітніх методів, винаходів та розробок

Новітні розробки та технології вітчизняних фахівців інтенсивно впроваджуються під час лікування хворих та поранених військовослужбовців (майже 34 тисячі осіб), що постраждали внаслідок інтенсивних бойових зіткнень на Сході України.

Відзначається, що серед найважливіших є розробка військовими медиками новітніх хірургічних магнітних інструментів та методів апаратної візуалізації, які дозволяють вирішувати проблеми діагностики та видалення сторонніх тіл у більшості клінічних випадків.

Читайте також: ​3000 апаратів ШВЛ за добу: "Новатор" очікує на замовлення для лікарень

"Також нашими науковцями розроблені конструкції надувної (пневматичної) шини для тимчасової фіксації нижніх та верхніх кінцівок та тазостегнового поясу тіла людини, нові способи лікування вогнепальних переломів довгих кісток", - повідомив заступник начальника Української військово-медичної академії з наукової роботи доктор медичних наук полковник медичної служби Андрій Швець.

Військові медики ЗСУ та медичне обладнання

Крім того, була запроваджена нова методика дистальної "хронічної" електростимуляції периферійних нервів під час больових синдромів, зумовлених вогнепальними ушкодженнями кінцівок, спосіб іригаційно-ін’єкційної терапії гнійних ран м’яких тканин, спосіб закриття обширних дефектів шкіри після вогнепальних поранень та спосіб діагностики атипової пневмонії.

Медичне обладнання ЗСУ

"Клінічними кафедрами Академії за останні два роки розроблено близько сорока типових локальних клінічних протоколів надання медичної допомоги для найбільш актуальних захворювань в Українській армії", - зазначив Андрій Швець.

"Були розроблені медико-технічні вимоги до нових зразків медичного спорядження, а також рухомих кабінетів – хірургічного, рентгенівського, стоматологічного, санітарного обладнання та медичних приладів для оснащення літака Ан-148 тощо", - додав він.

Медичне обладнання ЗСУ

Окрім тілесних ран, українські військові медики також працюють й над лікуванням психологічних травм та психофізіологічними дослідженнями.

Зокрема в Україні розроблено сучасні технології відновлення ментальних функцій у вигляді клінічних рекомендацій з медико-психологічної реабілітації військовослужбовців, вказівки з охорони психічного здоров’я під час застосування військ, які реалізовані й введені відповідними відомчими наказами до практичного застосування в лікарняних та санаторно-курортних закладах Міністерства оборони.

Евакуація поранених військовими медиками ЗСУ

Також фахівці Науково-дослідного інституту проблем військової медицини та Української військово-медичної академії розробили й впровадили програму психофізіологічного відбору військовослужбовців для проходження кваліфікаційного курсу підготовки в Навчальному центрі Сил спеціальних операцій та брали участь у розробці та випробовуваннях програмно-апаратного комплексу "ПФИ-2" для психофізіологічних досліджень з метою оцінки, моніторингу та підтримки високого рівня розвитку психофізіологічних якостей військових льотчиків.

Читайте також: ОПК України проти СОVID-19: "Трімен-Україна" презентувала систему масового скринінгу температури тіла ТМ-ТЕРМО (фото)