xcounter
#

Війна безпілотників як вона є: відео, як наші дрони збивають російські Zala та "Орлани"

5010
Війна безпілотників як вона є: відео, як наші дрони збивають російські Zala та "Орлани"

Поява таких повноцінних антидронових комплексів, схоже, це питання часу, але варто розуміти, що у цьому напрямку працює і ворог

Протягом останніх днів у мережі з’явилося декілька цікавих відео, які яскраво демонструють черговий етап розвитку використання безпілотних літальних апаратів на полі бою — а саме для протидронової боротьби. Так, на одному з відео можна побачити, як невідомий український дрон поцілив у розвідувальний дрон ZALA російського окупаційного війська. На кадрах з камери нашого дрона можна побачити, що він влучив у безпілотник ворога, який результат цього влучання — невідомо.

Також відео із застосуванням дронів як антидронового засобу опублікував волонтер Сергій Стерненко. "Воїни М2 ЦСО А СБУ збили за допомогою вашого дрона російський розвідувальний БПЛА "Орлан", — відзначив він у дописі. На кадрах демонструється не тільки "повітряний бій", але й зрештою знищений ворожий БПЛА на землі.

Читайте також: Ворог випустив вночі по Україні 100 ракет і дронів, як Сили оборони відбили цю атаку

У дописі відзначається, що "поява повноцінного антидрон-комплексу на базі FPV це тільки питання часу. Хоч це і не просто, але обов’язково буде". Дійсно, за умови нестачі наземних протидронових засобів, нищити їх іншими дронами у повітрі — один з варіантів подальшого розвитку "війни дронів".

І навіть більше, тут можна згадати, що такі дрони можуть стати в пригоді не тільки проти інших безпілотних літальних апаратів, але й бути асиметричною відповіддю проти гелікоптерів.

Як приклад тут можна згадати випадок ще за 2023 рік, коли "Птахи Мадяра" показали, як наш FPV-дрон намагався поцілити по ворожому гелікоптеру Ка-52 — влучити в нього не вдалося, але й варто нагадати, що цей епізод, скоріш за все, був таким собі "експромтом" від наших операторів дронів.

Разом з тим, варто відзначити, що тактику використання FPV для знищення дронів ворог вже взяв до уваги. Зокрема рашисти у своїх каналах у Telegram, коментуючи одне з відео ураження їхніх безпілотників у повітрі українськими дронами, заявляють, що нібито вже готують до використання аналогічні системи.

Читайте також: У РФ готуються, що українські дрони будуть бити аж на 2500 км