xcounter
#

​В ракетному комплексі "Нептун" може збільшитись кількість імпортних комплектуючих

14537
​В ракетному комплексі "Нептун" може збільшитись кількість імпортних комплектуючих

Берегова версія протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" може отримати колісну базу чеської компанії Tatra

Про це повідомило інформаційне агентство "Оборонно-промисловий кур’єр" з посиланням на неназваного представника військового відомства України.

За його словами, таке рішення на стадії прийняття, та пов’язано із системними проблемами вітчизняного виробника – кременчуцької компанії "АвтоКрАЗ".

Читайте також: Відео влучення "Нептуна" з бойовою частиною та нові деталі фінальних випробувань
РК-360МЦ Нептун, Tatra, Defense Express

Співрозмовник агентства наголосив, що для реалізації плану Міноборони щодо закупівлі одного дивізіону вітчизняних ракетних комплексів РК-360 МЦ "Нептун" потрібно 20 військових автомобілів.

Раніше про те, що вітчизняний мобільний комплекс протикорабельних крилатих ракет 360МЦ «Нептун» може бути замовлений не на шасі українських "КраЗів", а базуватиметься на чеській Tatra на своїй сторінці у Facebook, повідомляв генерал-лейтенант Михайло Забродський, екс-командувач Десантно-штурмових військ ЗС України, народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. "За інсайдерською інформацією, прийнято рішення замінити вітчизняні базові машини комплексу - КрАЗ-7634 на чеські машини "Tatra"", - повідомляв тоді Михайло Забродський.

РК-360МЦ Нептун, Tatra, Defense Express
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів) - усі на базі різних автомобільних шасі "КраЗ",

Як повідомляв AUTO-Consulting, інтерес українських виробників озброєнь до чеських шасі виник зовсім не через відсутність патріотизму, а через катастрофічний стан самого КрАЗу. Міноборони перестало купувати у КрАЗа навіть стандартні вантажівки на останніх тендерах. Величезні борги підприємства створюють ризики в довгостроковій перспективі, а держава поки не поспішає рятувати єдиного українського виробника вантажівок. У такій ситуації доводиться шукати альтернативні шасі і найбільш реальною заміною бачать Tatra.

РК-360МЦ Нептун, Tatra, Defense Express
До складу РК "Нептун" входить 4 одиниці техніки. Це - самохідна пускова установка УСПУ-360 на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8, мобільний командний пункт РКП-360 на шасі КрАЗ-63221 з броньованої кабіною від "Варта" і броньованим кунгом. А також транспортно-заряджає машина ТЗМ-360 з бронекабіною від "Варта" і транспортна машина ТМ-360 - КрАЗ-63221. На фото: презентація берегової версії комплексу РК-360 МЦ "Нептун" 5 квітня 2019 року на полігоні "Алібей"

Нагадаємо, що при створенні берегової версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун" при виборі шасі під нього, одна з пропозицій стосувалася того, що є сенс прагнути до уніфікації і під "Нептун" взяти те ж шасі 10х10, яке ХКБМ ім. Морозова розробило під самохідну пускову установку оперативно-тактичного комплексу "Грім / Сапсан". Але темпи виробництва цього нового шасі стали стримуючим фактором у порівнянні з наявними потребами, а можливості самого шасі – надлишкові. Крім того, особливості та зовнішні риси потужної конструкції 10х10 є демаскуючою ознакою.

РК-360МЦ Нептун, Tatra, ОТРК Гром, Defense Express
Самохідна пускова установка перспективного ОТРК базується на новому колісному шасі високої прохідності з формулою 10х10. Розробку та виготовлення макетного зразка СПУ здійснили фахівці ПрАТ "Харківський завод транспортного устаткування" та ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. А. А. Морозова" / Фото: Defense Express

При цьому саме ДержККБ "Луч" пропонувало варіант використання серійних шасі машин «Татра» 8х8, надійних, з високим ступенем прохідності.

"АвтоКрАЗ" на початку 2019 р відвантажив нове повнопривідне шасі КрАЗ-7634НЕ колісної формули 8х8 вантажопідйомністю до 27 т. На шасі встановлений двигун 460 к.с. і автоматична коробка передач.

РК-360МЦ Нептун, Tatra, Defense Express
У Tatra є і готові рішення артилерійських систем великого калібру. Зокрема, на київській виставці "Зброя та безпека 2018" Tatra демонструвала колісну 152-мм САУ Dana M2 / Фото: AUTO-Consulting

Tatra Trucks a.s. залишилася єдиним виробником вантажівок в Чехії. Компанія є одним з визнаних розробників колісних військових транспортних засобів і пропонує чотири сімейства армійських вантажівок.

Раніше Defense Express повідомляв, що попри всю зацікавленість, Міністерство оборони України й досі не замовило "Нептун". Ще раніше в рамках активної фази стратегічних командно-штабних навчань "Об’єднані зусилля - 2020" "Нептун" відпрацював знищення надводного корабля противника.

Також ми раніше акцентували увагу на тому, що українська САУ "Богдана" має брати приклад з французької САУ Caesar, яку для Чехії поставлять на шасі Tatra T815.

.

Читайте також: ​Руйнування ворожих міфів про "Нептун" та про потужну "Вільху" як оптимум: інтерв'ю з Олегом Коростельовим (відео)