xcounter
#

В артилерії та навігації окупантів з’явилися нові проблеми: від чого постраждає точність ворожого вогню

Твердження про захищений зв’язок у армії окупантів – міф
158308
В артилерії та навігації окупантів з’явилися нові проблеми: від чого постраждає точність ворожого вогню

Група українських хакерів каже, що знайшла способи глушити навігацію російських військових частин, а також працює над тим, щоб ускладнити ворогу застосування артилерії. Про це написало американське спеціалізоване видання Defense One

Майже два десятки волонтерів групи CyberPan Ukraine працюють з українськими військовими та отримують кошти з джерел в Ізраїлі та США, повідомили Defense One учасники групи. За кілька тижнів після того, як Росія вторглася в Україну, за словами одного з членів CyberPan Ukraine, група знайшла способи не дати деяким польовим підрозділам ворога отримувати сигнали від системи ГЛОНАСС.

САУ
САУ "Мста-С"

Наразі CyberPan Ukraine шукає способи блокувати застосування артилерійського вогню, принаймні з систем, які використовують системи точного наведення. Учасник групи CyberPan Ukraine сказав, що виявлено кілька комп'ютерних серверів, пов'язаних з російськими засобами враження і "ми виявили багато помилок всередині системи".

Читайте також: Артилеристи ЗСУ знайшли ворожу БМП в копиці сіна: сховатися знову не вдалося
Радіостанція збройні сили росії
Російські військові мають серйозні проблеми зі зв’язком

Російські військові зусилля в Україні також виявили низку проблем у галузі цифрових технологій та зв’язку. Так, дослідник Хрісто Грозєв (Cristo Grovez) з Bellingcat, як пише Defense One, повідомив, що захищені мобільні телефони рашистів Era не працюють, частково тому, що сили вторгнення зруйнували багато веж стільникових мереж. Це змусило російські підрозділи використовувати незашифровані телефони, дзвінки яких перехоплюють українські сили, і навіть журналісти.

Разом з тим, у Росії дійсно є сучасні захищені військові SDR-радіостанції, такі як Р-187П1 "Aзарт" та Р-168-5UN-2. Проте насправді вони не впливають на ефективність застосування російських сил.

"Впродож багатьох років міністерство оборони росії створювало враження, що це обладнання широко поширене і що більшість збройних сил росії використовують цифрові радіостанції та системи, призначені для полегшення планування та прийняття рішень", – написали Сем Кренні-Еванс (Sam Cranny-Evans) і Томас Вітінгтон (Thomas Withington) у статті для Королівського інституту об’єднаних служб RUSI (Royal United Services Institute). Але це явно не так, відзначили вони. Бо таких засобів у рашистів вкрай мало.

Тим часом російські державні ЗМІ повідомляли, що уряд рф розслідує звинувачення у корупції проти деяких російських виробників комунікаційного обладнання.

2С7
2С7 "Пион"

Деякі проблеми зі зв'язком у армії Росії, ймовірно, пов'язані з поганою підготовкою сил вторгнення, сказав Семюел Бендетт, старший науковий співробітник Центру американської безпеки і радник корпорації CNA.

Він пояснює, що у російських підрозділах "дехто не усвідомлював, що йдеться вже про справжню війну, а не про військові навчання. Можливо, у результаті вони не повністю захистили свою комунікаційну техніку, тож українці можуть все перехоплювати".

реактивна артилерія ворога
Ворожа реактивна артилерія

Бендетт також звернув увагу на те, що до вторгнення армії Росії Сполучені Штати та інші союзники надавали Україні сучасне устаткування. Тож "українські військові знають, які технології використовують російські військові, і ця підготовка дала можливість українцям навчитися порушувати російський зв'язок", - сказав Семюел Бендетт.

Читайте також: Морпіхи "бачать", артилерія "пригощає вогнем", ворог перетворюється на попіл (відео)