xcounter
#

Українські авіапідприємства за останні 5 років вклали в нові розробки близько $400 млн

3253
Нові розробки українських авіапідприємств
Нові розробки українських авіапідприємств

При цьому всі ці дослідження та розробки вітчизняні виробники робили за власні кошти без допомоги держави

Найбільші вітчизняні підприємства – розробники та виробники авіаційної продукції (як державні, так і приватні) в період з 2015 по 2019 роки вклали в нові розробки та інновації понад 10 млрд гривень.

Таку інформацію було оприлюднено в проекті "Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки" від Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

Читайте також: ДП "Антонов" замовило 40 крісел для двох літаків Ан-178
Ан-178
Імпортозаміщений дослідний зразок Ан-178 в цеху ДП "Антонов"

Мова йде про власні кошти таких українських авіабудівних флагманів як ДП "Івченко-Прогрес" та ДП "Антонов"» (держпідприємства, які входять до ДК "Укроборонпром") й приватного АТ "Мотор Січ"» (входить до ГС "Ліга оборонних підприємств України").

"Зокрема, за період 2015-2019 років основні розробники авіаційної техніки України (літаків – ДП "Антонов", гелікоптерів – АТ "Мотор Січ", двигунів до них – ДП "Івченко-Прогрес" та АТ "Мотор Січ") вклали на проведення досліджень і розроблень нових конкурентоспроможних зразків авіаційної техніки близько 10,021 млрд грн (близько $400 млн в еквіваленті) власних коштів", - відзначили експерти Мінстратегпрому у своєму проекті.

Лопаті
Комплект нових лопатей для гелікоптерів в цеху АТ "Мотор Січ"

Також в новоствореному Міністерстві відзначили, що всі ці розробки були профінансовані в ініціативному порядку за власні обігові кошти підприємств, без державної підтримки.

"Попри відсутність в період 2011-2020 років держбюджетного фінансування на проведення досліджень і розроблень інноваційних авіаційних технологій, матеріалів, обладнання, процесів і випробувань, підприємства галузі вклали певні власні кошти на проведення цих робіт", - зазначається у доповіді Міністерства.

Ан-178
Виробництво пілонів для літаків Ан-158 - 178 на підприємстві ДП "Антонов". Лютий 2019 року. Раніше ці деталі виробляли на російському ВАЛТ / Фото: 5 канал

Власне, завдяки цьому, ці підприємства не втратили основні кадри, спромоглися розробити низку проектів (як то дослідницькі та проектні роботи з імпортозаміщення для літаків "Антонов" або двигунів, що виготовляються в Україні тощо) та опанували деякі напрямки, котрі до цього часу Україна не мала (виробництво лопатей для гелікоптерів чи значної кількості комплектуючих та агрегатів для літаків сімейства "Антонов" тощо).

Мі-8
Нова панель кабіни пілотів гелікоптера Мі-8МСБ розробки АТ "Мотор-Січ" під час випробувань в Запоріжжі / Фото: Мотор-Січ

Варто додати, що Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, намагається "зламати" цю хибну практику (відсутність підтримки авіавиробників з боку держави) та надати подальшим перспективним проектам принаймні часткове фінансування з держбюджету.

Івченко-Прогрес
Модернізовані двигуни сімейства МС-500В-C, ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4E та Д-436-148ФМ

Зокрема, у проекті передбачається виділення коштів на загальну суму у 35,93 млрд гривень (понад $1,3 млрд в еквіваленті). З цих коштів приблизно 55% фінансування має надати держава (20 млрд грн або близько $800 млн).

Читайте також: ДНДІ проводить власну підготовку пілотів-випробувачів: що це дасть Збройним Силам України