xcounter
#

ДНДІ проводить власну підготовку пілотів-випробувачів: що це дасть Збройним Силам України

1637
Колектив пілотів-випробувачів ДНДІ в 2020 році був учасником низки випробувань модернізованої авіатехніки, зокрема - гелікоптерів Мі-8МСБ
Колектив пілотів-випробувачів ДНДІ в 2020 році був учасником низки випробувань модернізованої авіатехніки, зокрема - гелікоптерів Мі-8МСБ

Аналогічний досвід – коли науково-дослідна установа паралельно займається і підготовкою пілотів-випробувачів для програм по авіаційній зброї – практикують також Франція та США

Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки (він же ДНДІ) із застосуванням власного потенціалу зміг організувати підготовку із присвоєнням класної кваліфікації пілотів-випробувальників, котрі виконуватимуть випробувальні польоти літаків, модернізованих для Збройних сил України.

Щоб досягти такого рівня, ДНДІ знадобилось п’ять років. При цьому підготовку льотчиків-випробувальників вдалось налагодити без наявності власного аеродрому постійного базування.

Читайте також: В ДНДІ почала працювати сучасна лабораторія з випробування текстильних та конструкційних матеріалів (фото)
За час своєї служби пілот Сергій Чиж набув досвід пілотування літаків Л-29, Л-39, Су24М, Су24МР, Су-25, Хаз-30 та Ан-26

Завдяки кропіткій праці командування та колективу Інституту в 2020 році відбулось присвоєння класної кваліфікації “льотчик-випробувач 3 класуˮ - пілоту Сергію Чижу, та “штурман-випробувач 3 класуˮ - Віталію Шуляку.

Програма підготовки в себе включала: теоретичну підготовку, практичну підготовку за методиками льотних випробувань. Після присвоєння кваліфікації 3 класу вони можуть виконувати випробування 2 ступеню складності на освоєних типах повітряних суден.

Пілот Віталій Шуляк виконував польоти на Су-24М, Су24МР, Ан-26, Л-39, Ми-2, Ми-8

.Теоретичну підготовку пілотів-випробувачів у ДНДІ проводять найбільш досвідчені інженери-випробувачі Інституту, які мають високий рівень власної підготовки та мають науковий ступень.

Під час курсу відбувається вивчення таких спеціальних дисциплін, як то авіаційна техніка, аеродинаміка, динаміка польоту, методи експериментального визначення характеристик літальних апаратів.

Пілот ДНДІ Сергій Кошель

Через деякий час очікується присвоєння класної кваліфікації “льотчик-випробувач 3 класуˮ Сергію Кошелю, який на 80% підготовлений для досягнення кваліфікації. Також - пілотам Юрію Сокорському і Євгенію Гагіну, які для досягнення кваліфікації підготовлені для 20%.

Раніше підготовка до присвоєння класної кваліфікації займала до 16 років. Останній раз класну кваліфікацію, ще на базі колишнього Державного науково-випробувального центру, присвоїли льотчику - випробувачу в 2013 році.

Пілот ДНДІ Юрій Сокорський

До сьогоднішнього моменту організовувати підготовку пілотів-випробувачів на базі науково-дослідних установ, що займаються випробуванням зразків озброєнь – змогли лише декілька розвинутих країн світу, що володіють повним, замкнутим циклом розробки зразків озброєнь.

До прикладу, в структурі Міноборони Франції є Генеральний директорат озброєння, і штат цього директорату складає 9700 осіб.

На даний момент, французький Генеральний директорат озброєння брав участь у втіленні 15 спільних європейських програм з розробки систем озброєння, зокрема створенні бойових вертольотів “Tiger”, ЗКР для комплексів “Roland”/”Frole”, засобів РЕБ “Cobra”, перспективних ЗРС FSAF, військово-транспортних літаків A400M, зенітних систем PAAMS.

Стрій навчальних літаків PC-21 військово-повітряних сил Франції

При цьому до складу самого Генерального директорату озброєння входить школа EPNER, в якій готують пілотів-випробувачів, бортових інженерів та техніків, що беруть участь у проведенні тестів літальних апаратів. У свою чергу, EPNER взаємодіє із аналогічними школами пілотів випробовувачів військово-повітряних сил США, ВМС США та ВПС Великої Британії.

У США функціонує інший аналогічний центр - Air Force Test Center, льотно-випробувальний центр ВПС ЗС США, у якому працює понад 13 тисяч осіб.

F-18 у лівреї авіакрила школи пілотів-випробувальників військово-морської авіації США

Для розвитку власної програми пілотів-випробовувачів ДНДІ планує налагодити взаємодію із колегами в США, Великій Британії та іншими країнами світу.

В свою чергу, розвивати власну програму підготовки пілотів-випробувачів ДНДІ потрібно для повноцінної та якісної участі в програмах модернізації літаків для потреб Збройних сил України. Зокрема, до 2025 року мають відбутись:

  • модернізація літаків типу Су-24МР(М), Су-25, МіГ-29 та Су-27, військово-транспортних літаків Ан-70;
  • модернізація керованих авіаційних ракет Х-58У, складових частин системи виявлення, прицілювання і цілевказання літака Су-24М;
  • розробка легкого вертольоту початкової льотної підготовки для потреб ЗС України (модернізація вертольоту типу Ми-2);
  • розроблення комплексних тренажерів екіпажу вертольотів Ми-24, Мі-8МСБ-В, Мі-2МСБ, літаків Су-25, Су-27;
  • дообладнання літаків типу Ан-26 модернізованими контейнерами з комбінованими пристроями викидання КУВ 26-50 та станцією оптико-електронного подавлення “Адрос” КТ-03У.
Гелікоптер Мі-8МСБ-В на випробуваннях в ДНДІ

При цьому, у 2020 році колектив пілотів-випробовувачів НДІ був учасником таких тестів:

  • контрольних випробувань вертольоту Ми-8 МТ з встановленим додатковим обладнанням та випробувань Ми-8МСБ-В з адаптованим світло-технічним обладнанням з окулярами нічного бачення;
  • державних спільних випробувань вітчизняного ПТРК “Бар'єр-В” на вертольоті Ми-8МСБ-В;
  • спеціальні випробування вертольоту Ми-2МСБ, оснащеного дослідною системою стрілецького озброєння калібру 12,7 мм;
  • випробувань кисневих масок та захисних шоломів іноземного виробництва на Л-39;
  • контрольних випробувань з уніфікованим підвісним агрегатом заправки на Су-24М.

Випробування УПЗ українського виробництва для бомбардувальників Су-24

Читайте також: Тепловізійні матриці для танків та ракет треба робити свої: амбіційний проєкт Міноборони та Національної академії наук України