xcounter
#

Україна за темпами виробництва САУ зрівнялась чи навіть випередила всі країни ЄС разом узяті

1262
САУ 2С22 "Богдана"
САУ 2С22 "Богдана"

Темпи виробництва колісної самохідної артсистеми "Богдана" становлять вже 15 з піком до 20 одиниць на місяць, це про 180-240 на рік

Виробництво САУ 2С22 "Богдана", яка випускається "Краматорським заводом важкого верстатобудування" (входить до складу NAUDI), у піку становить до 20 одиниць на місяць, а стандартний темп - 15 одиниць на місяць.

Саме про так об'єми виробництва українського озброєння повідомив Президент України Володимир Зеленський під час відкриття Другого міжнародного Форуму оборонних індустрій. І якраз їх можливо порівняти із наявним виробництвом у Європі, при цьому з усім. Бо темп у 180-240 САУ на рік це про дуже великий показник.

Читайте також: Чому "Залізний купол" не відбивав атаку Ірану: як влаштована ПРО Ізраїлю та система Arrow, чи провалилась вона

2С22
2С22 "Богдана"

Зокрема найбільшим виробником САУ у Європі зараз є французький Nexter (входить у KNDS), що виробляє Caesar. Його виробнича потужність у квітні цього року становила 6 одиниць на місяць, але план масштабування виробництва без оголошення строків передбачав подвоєння до 12 одиниць на місяць.

Окрім Nexter колісні САУ у країнах ЄС виробляє лише Чехія і мова йде про системи Dana 2 та Dita від Excalibur Army та Словаччина із Zuzana 2 від Konštrukta-Defence. Також у перспективі - RCH-155 від Німецького KNDS, який зараз виробляє гусеничні PzH-2000.

Можливості виробництва цих САУ із такою ж відкриттю не розголошувались. Але можливо навести ілюстративні показники постачань деяких з них. Наприклад, PzH-2000 за контрактом для Бундесверу на 10 одиниць, що був укладений у березні 2023 року, ці системи будуть виготовлятися до 2026 року.

PzH-2000
PzH-2000

Zuzana 2 замовлялась для України у загальній кількості 24 одиниці у межах замовлення від України від червня 2022 року на 8 одиниць та у жовтні 2022 року від Данії, Норвегії та Німеччини для ЗСУ у кількості 16 одиниць. За другим контрактом передача перших двох САУ відбулась лише у липні 2023 року, а станом на травень 2024 року контракт ще був у стадії виконання. При цьому паралельно досі виконується контракт від 2018 року і зі словацькою армією на 25 одиниць.

САУ Zuzana 2
Zuzana 2

Наявні загальні потужності Excalibur Army з виробництва САУ характеризує постачання САУ Dana-M2, які Україна у кількості 26 одиниць замовила ще до повномасштабної війни, у 2020 році вже тривало їх виробництво. Станом на січень 2024 Прага включила всі замовлені Dana-M2 у перелік отриманого Україною озброєння, хоча їх постачання могло завершитись раніше.

Щодо Dita, наявний портфель замовлень складається з 70 одиниць для Азербайджану та 9 одиниць за замовленням від лютого 2024 року Нідерландів на потребу ЗСУ. Але строки постачань не оголошувались.

Враховуючи закритість даних неможливо зі 100% впевненістю говорити, що Україна випередила всі країни ЄС у виробництві САУ. Але дуже схоже, що це саме так.

Читайте також: Чому "Залізний купол" не відбивав атаку Ірану: як влаштована ПРО Ізраїлю та система Arrow, чи провалилась вона