xcounter
#

Чехія поставила для ЗСУ 26 цікавих САУ DANA-M2, про які варто розказати

8855
САУ DANA-M2 на випробуваннях в Україні, 2021 рік
САУ DANA-M2 на випробуваннях в Україні, 2021 рік

Наші військові отримували від партнерів артистеми не тільки "натівського" калібру, але це мало відомо

Протягом повномасштабного вторгнення Сили оборони України отримали від Чеської Республіки 26 нових самохідних артустановок DANA-M2 калібру 152 мм. Крім самих САУ, було поставлено також і певну кількість активно-реактивних боєприпасів того ж 152-мм калібру, які дають дальність стрільби до 25 кілометрів.

Усі поставлені для нашого війська DANA-M2 були нові, виготовлені з "нуля" та поставлені від чеської приватної компанії Excalibur Army. Частина з цих САУ "засвітилась" у новорічному привітанні від 56-ої Маріупольської мотопіхотної бригади. Про це йдеться в публікації АрміяInform.

Читайте також: США можуть утилізувати кількасот M39 ATACMS замість дати Україні
САУ DANA-M2 на випробуваннях в Україні, 2021 рік

Від Defense Express наголосимо, що вперше про появу САУ DANA-M2 в строю ЗСУ стало відомо ще в квітні 2022 року. Однак тоді деталі не розголошувались з міркувань безпеки.

Згадана вище публікація від АрміяInform стало по суті першим офіційним підтвердженням наявності таких артустановок у наших військ, і при цьому вперше була офіційно розкрита кількість поставлених DANA-M2 для ЗСУ. Що в свою чергу можна вважати своєрідним продовженням дуже цікавої історії, яка почалась ще в 2021 році.

Саме тоді, як розповідав Defense Express, тобто у кінці квітня – на початку травня 2021 року 152-мм САУ Dana-M2 від чеської компанії Excalibur Army пройшла функційні випробування у Збройних Силах.

Про можливості САУ DANA-M2, та чим ця артустановка відрізняється від "попередниці" DANA ShKH vz. 77, Defense Express розповідав в окремому матеріалі. А зараз ми просто нагадаємо найбільш важливі характеристики DANA-M2.

Базова її особливість полягає в тому, що вона виконана у калібрі 152-мм стандарту "Варшавського договору", дальність стрільби звичайними фугасними снарядами складає до 18 кілометрів, дальність стрільби активно-реактивними – до 25 кілометрів. Темп ведення вогню – 5 пострілів на хвилину, возимий боєзапас – 50 пострілів, екіпаж – 5 осіб.

Раніше Defense Express також розповідав про те, яку військову допомогу Чехія вже давала Україні, і що ще може дати по зброї.

САУ DANA-M2 від Excalibur Army
Читайте також: У США згадують історію з MRAP, коли кажуть про перехід ОПК у режим воєнного часу