xcounter
#

США можуть утилізувати кількасот M39 ATACMS замість дати Україні

4945
Пуск ракет ATACMS по рашистам в ніч на 17 жовтня 2023 року, скрін-шот з відео, джерело - Головнокомандувач ЗСУ Залужний
Пуск ракет ATACMS по рашистам в ніч на 17 жовтня 2023 року, скрін-шот з відео, джерело - Головнокомандувач ЗСУ Залужний

Цей "сигнал" може свідчити, що американці ще не мають готового рішення по додатковим ракетам для ЗСУ

Станом на жовтень 2023 року Армія США мала в своєму розпорядженні орієнтовно 1100 оперативно-тактичних балістичних ракет M39 та M39A1 ATACMS із касетними бойовими частинами.

Тепер же, станом на початок січня 2024 року стоїть питання про те, що частину або ж кілька сотень із цих ракет можуть просто утилізувати, по причині вичерпання нормативного ресурсу. І це при тому, що сам процес утилізації обійдеться в значну затрату коштів американських платників податків.

Читайте також: У США згадують історію з MRAP, коли кажуть про перехід ОПК у режим воєнного часу

Хоча значно раціональнішим варіантом було б передати ці ракети ЗСУ, щоб вони могли бити по тиловій інфраструктурі армії РФ та можливо навіть по "Кримському мосту". Про це йдеться в публікації видання Newsweek.

Якщо розгорнутіше, то першоджерелом даних про заплановану утилізацію кількох сотень ракет ATACMS виступає коментар для Newsweek від Деніела Райса, який фігурує вже як екс-радник Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

При цьому видання також наводить коментар генерала Бена Ходжеса про те, що заплановані до утилізації ATACMS насправді ще можуть прослужити ще мінімум кілька років. І що рішення відправити ці ракети на утилізацію є хіба що політично вмотивованим рішенням, яке "мало що має спільного з міркуванням безпеки".

В свою чергу, науковий працівник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Фабіан Ханц наголосив, що фактична готовність ракет ATACMS визначається не їх формальним строком зберігання, а фактичним станом їх твердопаливних двигунів та самого палива, і власне самими умовами фактичного зберігання. Такі ракети "не прощають дрібних помилок" у зберіганні, але можуть мати фактичний ресурс значно вище заявленого, потрібно проводити технічну діагностику в кожному випадку, наголошує Ханц.

Інфографіка, що відображає увесь арсенал до M270A1 та M142 HIMARS, зокрема усі версії ATACMS, зображення з відкритих джерел

Водночас, як наголошує Райс, замість просто утилізувати призначені до списання ATACMS, ці б ракети було б значно раціональніше віддати українським військовим для далекобійних ударів по російським загарбникам, зокрема по тому ж "Кримському мосту".

Від Defense Express наголосимо, що факт появи такої публікації є "сигналом", який свідчить про те, що в США досі не ухвалили рішення про можливу передачу додаткових ракет ATACMS для Україні. Раніше ми також розповідали про те, що чому в США нема ракет MGM-52 Lance, які були "попередниками" ATACMS.

Американський ОТРК MGM-52 Lance, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Які є позитивні зрушення, коли ми говоримо про оснащення ЗСУ безпілотниками