xcounter
#

Україна має так багато катерів-камікадзе, що із них створили спецбригаду ВМСУ

13304
 Морський дрон Sea Baby, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел
Морський дрон Sea Baby, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Ця новина непрямо підтверджує дані про розгортання серійного виробництва такої зброї для війни на морі

Глава держави Володимир Зеленський 24 серпня 2023 року з нагоди 32-го Дня Незалежності України під час урочистих заходів вручав зокрема відзнаки військовим частинам та бойові прапори зі стрічками і почесними найменуваннями. Серед згаданих військових частин в цьому переліку згадується зокрема 385-та окрема бригада морських безпілотних комплексів спеціального призначення Військово-Морських сил ЗСУ.

З чого випливає, що в складі ВМС України вперше в історії сформована окрема бригада під морські дрони-камікадзе, що в першу чергу демонструє, наскільки багато в нас є такого озброєння для війни на морі.

Читайте також: Яке озброєння поставлять на корвети Ada для ВМСУ (відео)
Український надводний дрон-камікадзе Magura V5, скріншот з відео видання CNN

Сам факт створення окремої бригади спецпризначення з катерами-камікадзе в складі ВМСУ непрямо підтверджує слова очільника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що уже налагоджено "нормальне серійне виробництво" такого виду зброї, і що тут вже не йдеться про "напівкустарне" виробництво "у гаражах".

Тим більш в умовах, що коли 30% морських дронів уражають призначені цілі, але інші 60-70% знищуються окупантами, то сам факт переходу на серійне виробництво в принципі є необхідною запорукою для продовження атак на Чорноморський флот РФ з використанням катерів-камікадзе.

Еволюція морських дронів-камікадзе України станом на липень 2023 року, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

В свою чергу, факт створення бригади спецпризначення з морськими дронами саме в складі ВМСУ також демонструє, що кожна атака з використанням цього виду зброї насправді є результатом координованих зусиль одразу кількох складових Сил оборони України, тобто національного флоту та спеціальних служб.

До появи Magura V5 на той момент уже підтверджувалось з відкритих джерел факт використання Україною чотирьох різних типів катерів-камікадзе, а дрон Sea Baby, про існування якого стало відомо зі слів глави СБУ Василя Малюка, якраз і є шостим типом морського дрона-камікадзе в розпорядженні наших захисників.

На цьому тлі окремо цікавим виглядає питання, як в рамках однієї морської бригади можуть уживатись між собою одразу 6 різних типів морських дронів-камікадзе, зокрема чи є якісь відмінності в управлінні та обслуговуванні. Але на це питання у відкритому доступі відповіді поки що нема.

Морські дрони Sea Baby, літо 2023 року, зображення - прес-служба СБУ
Читайте також: Небезпечний сигнал: РФ вперше вивела на бойове чергування новий ракетоносій "Циклон"