xcounter
#

Скільки катерів-камікадзе вдається збивати росіянам і чому навіть 30% уражень мають свій ефект

6090
Український надводний дрон-камікадзе Magura V5, скріншот з відео видання CNN
Український надводний дрон-камікадзе Magura V5, скріншот з відео видання CNN

Катери-камікадзе, які Україна використовує для ударів по рашистах, стали реальною зброєю стримування і навіть уражені дрони можуть відправити російський військовий корабель на ремонт

Майже рік тому, у вересні 2022 року поблизу Криму було вперше помічено таємничий катер-камікадзе — з того часу Україна неодноразово використовувала цю зброю для ударів по російських кораблях та інших об’єктах і надводні дрони ефективно демонструють себе на полі бою, попри те, що окупантам таки вдається нищити значну кількість цього озброєння.

катер-камікадзе ЗСУ
"Таємничий катер-камікадзе", вересень 2022 року

Таку думку висловив очільник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов в інтерв’ю проєкту "Радіо Свобода" під назвою "Крим.Реалії" — за словами очільника ГУР, катери-камікадзе стали ефективною зброєю стримування російського флоту.

Читайте також: Ставили навіть вогнемети "Шмель-М": як у СБУ удосконалювали катери-камікадзе, які кошмарять флот РФ і міст

"Зрозуміло, ними неможливо наступати. Але паралізувати діяльність флоту, що, зрештою, в принципі і сталося – це вже досягнуто. Кораблі далі, ніж за рейд Севастополя в північному напрямку, взагалі не ходять", — зауважує голова Головного управління розвідки.

ВДК
Уражений російський ВДК "Оленегорский горняк", фото ілюстративне

Буданов визнає, що росіянам дійсно вдається знищувати значну кількість надводних дронів-камікадзе — близько 60-70%, але водночас ті 30%, що досягають цілей, становлять для окупантів проблему.

Тим паче навіть знищені дрони можуть завдати шкоди кораблю, якщо ворожі засоби ураження "дістали" їх вже у безпосередній близькості до судна — як приклад Буданов згадує ураження російського фрегата у Севастопольскій бухті, коли від вибухової хвилі було пошкоджено радіоелектронне та інше обладнання корабля, після чого той три з половиною місяці був на ремонті.

Скільки саме катерів-камікадзе виробляє Україна та скільки з них вже використала для ударів по рашистах Буданов не розкриває, але говорить, що йдеться не про гаражне, а "нормальне серійне виробництво".

Нагадаємо, що протягом останніх місяців за результатами успішних ударів українських катерів-камікадзе було уражено російський великий десантний корабель "Оленегорский горняк", танкер SIG, а також здійснено успішну атаку на Кримський міст — і навіть ці три результати вже цілком "окупили" використання морських дронів-камікадзе.

Читайте також: Щоб підірвати Кримський міст, катери-камікадзе несли по 850 кг вибухівки