xcounter
#

Україна буде "друкувати" запчастини, ремонтувати САУ Caesar і отримає ліцензію на 155-мм снаряди від KNDS

6147
САУ PzH 2000, фото – 43-я ОАБр
САУ PzH 2000, фото – 43-я ОАБр

Коли ми говоримо про KNDS, то йдеться про дійсно значну номенклатуру зброї, у тому числі й на озброєнні Сил оборони України — від танку до САУ і до 155-мм артилерійських боєприпасів

Європейський оборонний конгломерат KNDS (спільне підприємство німецької KMW та французької Nexter Defense Systems) сьогодні, 7 червня, у Парижі за присутності президента України Володимира Зеленського офіційно оформила створення дочірньої компанії в Україні, яке буде виробляти військову техніку та боєприпаси.

Постріл з САУ PzH 2000, фото – 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ
Постріл з САУ PzH 2000, фото – 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ

Як розповідає видання BFMTV, у Франції було підписано два листи про наміри співпраці. Перший — про створення сервісного центру з обслуговування самохідних артилерійських установок Caesar, другий — про 3D-друк запасних частин.

Читайте також: Яку далекобійну зброю, окрім SCALP, має Франція, якщо Париж вже не проти ударів по РФ

"Дуже важливо забезпечити запасні частини на українській землі та мати можливість перевезти ці запчастини неподалік від поля бою", — цитує видання міністра збройних сил Франції Себастьяна Лекорню.

Крім того, повідомляється про оформлення контракту на передачу Україні ліцензії на виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів. Інші подробиці про ці угоди наразі невідомі.

155 мм артилерійський боєприпас
Французький "розумний" артилерійський 155-мм боєприпас KATANA, фото ілюстративне, джерело — KNDS France

Нагадаємо, що про плани KNDS відкрити дочірнє підприємство в Україні стало відомо ще у березні цього року, тоді ж відзначалося, що воно буде займатися ремонтом озброєння та військової техніки, а також працювати над виробництвом боєприпасів.

І це дійсно важливий крок, бо сьогодні Сили оборони України експлуатують чималу кількість зброї від французьких німецьких виробників, а також має отримати й на озброєння новітні зразки на кшталт САУ RCH-155.

Водночас налагодження ремонтних потужностей на території України — це, судячи з усього, лише перший крок, який згодом може стати поштовхом до локалізації виробництва того чи іншого озброєння.

Читайте також: Франція та Німеччина після танків й літаків хочуть зробити далекобійну ударну зброю