xcounter
#

У РФ не сильно економлять на тепловізійних камерах для FPV-дронів й це проблема

3814
Російський  FPV-дрон з тепловізійною камерою
Російський FPV-дрон з тепловізійною камерою

РФ не сильно економить на FPV-дронах й вставляє на деякі тепловізійні камери, які самі по собі коштують понад 1 тисячу доларів

Підрозділ операторів дронів "Інквізиція 59 легіону", 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Збройних Сил України, показав які нічні камери почав встановлювати ворог на свої FPV-дрони. Саме така камера була знайдена на одному з дронів, який вдалось перехопити засобами РЕБ та дослідити.

Бо мова йде, як ідентифікували бійці, про відносно коштовну із непоганими для своїх розмірів та ваги тепловізійну камеру Caddx TR2-640, яка має роздільну здатність 640x512. У РФ вона перепродається за ціною 1322 доларів.

Читайте також: Білорусь заявляє, що її військо отримає нові 122-мм снаряди на 40 км - ймовірно ті, які роблять вручну

Й українські оператори FPV-дронів визнають, що ворог не економить на оснащенні, поки "українські виробники грались з дешевими теплаками за 300-600 баксів та нічниками (які не бачуть нічого)". Відносно останнього, то мова йде про про світлочутливі камери, які за можливістю роботи у ночі дійсно сильно відстають від можливостей тепловізорів.

Але з такою телевізійною камерою ціна FPV-дрона різко стрибає з умовних 500 доларів у рази, одразу, до 1,8 тисячі доларів. При цьому вартість тепловізійної камери у 1,3 тисячі доларів не є граничною, існують моделі з цінником у 2 та 3 тисячі доларів. Але за таку ціну дрон отримає можливість ураження цілей не лише у день.

Й звісно є доволі складна дилема, що краще - чотири FPV-дрони, які можуть бути використані лише у день, чи один, але з можливістю використання у будь-який час доби. А мова у будь-якому випадку йде про розподіл ресурсів, які обмежені. Бо за умовний один мільйон доларів можливо купити або 2 тисячі денних FPV-дронів, або лише 500 з тепловізорами.

Читайте також: Що це за ракети з дальністю 300-500 км, які Україна чекає разом з F-16