xcounter
#

У РФ хочуть вивчити "нутрощі" однієї з європейських розробок: за трофей дають 1 млн рублів

5818
У РФ хочуть вивчити "нутрощі" однієї з європейських розробок: за трофей дають 1 млн рублів

РФ не дають спокою успіхи однієї європейської країни у напрямку робототехніки

Попри те, що рашисти активно піарять власні напрацювання у галузі робототехніки, зокрема свій славно(сумно)звісний робототехнічний комплекс "Маркер", окупантів дуже зацікавила одна європейська розробка, яка нещодавно приїхала в Україну.

Йдеться про роботизовану платформу THeMIS від естонської компанії Milrem Robotics – цей бойовий робот був переданий ЗСУ у результаті спільного проекту народного депутата Петра Порошенка та медичного добровольчого батальйону "Госпітальєри".

Читайте також: Два в одному: як робот THeMIS допомагав естонським артилеристам під час навчань з бойовою стрільбою
роботизована платформа THeMIS
Роботизована платформа THeMIS в Україні. Фото з Facebook-сторінки нардепа Петра Порошенко

Так, російський Центр аналізу стратегій й технологій (ЦАСТ) заявив, що виплатить одразу 1 млн рублів тому, кому вдасться захопити роботизовану платформу THeMIS "у більш-менш цілому стані" – у ЦАСТ заявляють, що "технологічно зацікавлені отримати цю розробку".

роботизована платформа "маркер"
Російська роботизована платформа "Маркер"

Переданий Збройним Силам України комплекс отримав назву "Журавель" – він передусім призначений для евакуації тих поранених бійців, до яких медикам буде важко дістатися. Крім того, ця платформа може виконувати й інші задачі – зокрема з транспортування боєприпасів.

themis роботизована платформа
Безпілотний наземний апарат THeMIS від компанії Milrem Robotics, що використовується силами оборони Естонії в Малі під час операції "Бархан" / Фото: сили оборони Естонії
Роботизована платформа THeMIS від естонської компанії Milrem Robotics – це багатоцільова безпілотна наземна машина, яка вже пройшла "бойове хрещення" під час операції "Бархан", що проводилася проти ісламських терористичних груп в Малі.

THeMIS
Роботизована платформа THeMIS. Фото: Milrem Robotics

Базова версія робота THeMIS Cargo призначена для підтримки піхоти, перевозячи те, що зазвичай носить військовий, щоб дозволити йому зосередитися безпосередньо на виконанні задачі. Платформа може бути оснащена різними типами кріплень та фіксаторів, а модульна конструкція дозволяє змінювати її за необхідності.

THeMIS Cargo
Бойова роботизована платформа THeMIS Cargo

Робот THeMIS може розвивати швидкість до 20 км/год, має доволі компактні розміри та власну масу у 1630 кг, при чому він здатен перевозити до 1200 кг вантажу максимально.

Читайте також: Естонський дрон THeMIS успішно виконав своє перше бойове завдання