xcounter
#

Туреччина випробувала нову балістичну ракету, дальність пуску може сягати 1000 км (відео)

4230
Випробувальний пуск балістичної ракети Tayfun від Roketsan, 18 жовтня 2022 року, зображення з відкритих джерел
Випробувальний пуск балістичної ракети Tayfun від Roketsan, 18 жовтня 2022 року, зображення з відкритих джерел

Якщо проект завершиться успішно, Туреччина зможе "тримати під прицілом" весь Чорноморський регіон

Турецька компанія Roketsan сьогодні успішно провела перший випробувальний пуск своєї балістичної ракети під назвою Tayfun. Дальність цього випробувального пуску складала 561 км, час польоту – 458 секунд. Запуск ракети відбувався із аеропорту "Різе-Атвін", мішень знаходилась в районі міста Сіноп. Про це пише турецьке видання DAHA.

Стверджується, що балістична ракета Tayfun матиме максимальну дальність стрільби в 1000 км. Досі про цей проект було вкрай мало даних у відкритому доступі.

Читайте також: У США говорять про "пенсію" для B-1 і B-2, однак все залежить від того, як швидко "наштампують" пару для B-52

Деякі коментатори підкреслюють, що пускова установка до ракети Tayfun аналогічна до ПУ оперативно-тактичного комплексу Bora, що стоїть на озброєнні армії Туреччини та має дальність стрільби до 360 км. За іншими даними, Roketsan розробляє свою ракету Tayfun саме як розвиток комплексу Bora, саме тому й було вирішено використовувати ту саму пускову установку на тому ж шасі.

Пуск балістичної ракети турецького ОТРК Bora, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Дальності стрільби в понад 500 км цілком достатньо, щоб з побережжя Туреччини уражати військові об'єкти РФ на узбережжі Чорного моря.

Якщо ж проект буде завершено успішно, то комплекс Tayfun дозволить Анкарі "тримати під прицілом" весь Чорноморський регіон.

Зона покриття, яку зможе перекривати перспективний ракетний комплекс Tayfun від Poketsan, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Ракети "Скад": чи зможе РФ витягнути їх зі зберігання для ракетних ударів по Україні