xcounter
#

Т-55 як "штурмові гармати", атака на "Иван Хурс", ЗРК "Витязь" зі "штучним інтелектом" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

5331
Пускова ЗРК С-350, фото ілюстративне
Пускова ЗРК С-350, фото ілюстративне

Про атаку безпілотних катерів-камікадзе на російський корабель та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Атака на російський корабель "Иван Хурс"

Корабель Чорноморського флоту РФ "Иван Хурс" зранку 24 травня близько 05:30 був атакований безпілотними катерами-камікадзе. Міноборони РФ у своєму традиційному стилі оголосило про "відбиту атаку", водночас згодом у мережі з’явилося відео, яке говорить про те, що як мінімум один катер-камікадзе зміг влучити у корабель.

Читайте також: У Пентагоні розповіли деталі про навчання на танки Abrams – участь беруть одразу 400 українських військових

Загалом вдала атака на "Иван Хурс" показує, що наші катери-камікадзе тепер можуть дістати кораблі рашистів всюди.

"Автоматизований" ЗРК С-350 – нова "чудо-зброя" рашистів

Російські пропагандисти з посиланням на "власні джерела" заявляють, що на полі бою в Україні окупанти "вперше застосували в бойових умовах російський мобільний зенітно-ракетний комплекс С-350 "Витязь" в автоматичному режимі" – тобто ЗРК здійснив пошук та ураження повітряних цілей без участі оператора.

Окупанти в традиційному для себе стилі кажуть, що це "вперше в світі, коли ЗРК збиває цілі в автоматичному режимі", і що це "безпрецедентний досвід", отриманий підрозділами ППО – ну і що, звичайно, такий ЗРК вже ледь не "пачками" збиває літаки та безпілотники на полі бою.

Приємний сюрприз від Німеччини в черговому пакеті оборонної допомоги

Уряд Німеччини оновив перелік військової допомоги Україні після анонсу масштабного пакета на 2,7 млрд євро. В цілому перелік цього озброєння вже був відомий й мова йде про те, що буде закуплено та передано до ЗСУ.

IRIS-T SLS у версії RBS-98
IRIS-T SLS у версії RBS-98

Але у цьому переліку певним сюрпризом є наявність саме одразу 12 зенітних ракетних комплексів IRIS-T у версії SLS. Водночас наразі в Україні більше відома його потужніша версія SLM, яка вкрай добре себе зарекомендувала й демонструє максимальну ефективність знищення цілей.

Танки Т-55 та Т-62 як "штурмові гармати"

Британський Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI) видав дослідження, присвячене еволюції військ ворога протягом 15 місяців повномасштабної війни проти України. Один із розділів присвячений застосуванню танків в армії РФ, і там є такі цікаві тези.

Експерти RUSI наголошують, що після невдалих штурмових дій під Вугледаром окупанти воліють більше не використовувати танки для штурму оборони в лоб, натомість знайшли для них інші три формати застосування. І один з них – як засіб "високоточної вогневої підтримки" піхоти, або як "штурмові гармати" для стрільби на дальність до 2 км. В цьому ракурсі експерти RUSI зазначають, що ті самі Т-62 і Т-55 хоч і викликають глум, але виконують в бойових порядках армії РФ важливий функціонал, який зазвичай беруть на себе "класичні" БМП, через що становлять значну загрозу на полі бою.
Читайте також: Хоча Данія має лише дві мехбригади, вона дає Україні техніки якраз на ще одну бригаду